'Ook analyse van zwarte dozen wijst op bomexplosie in Russisch vliegtuig'

06/11/15 om 21:43 - Bijgewerkt om 22:02

Analyse van de zwarte dozen van het Russische passagiersvliegtuig dat op het Sinaï-schiereiland neerstortte, steunt de these van een terreuraanslag. Dat meldt de Franse zender France 2 op basis van een anonieme 'bron dicht bij het onderzoek'.

'Ook analyse van zwarte dozen wijst op bomexplosie in Russisch vliegtuig'

© Reuters

Zo zou op de Cockpit Voice Recorder duidelijk het geluid van een explosie te horen zijn. De Flight Data Recorder geeft dan weer aan dat die explosie niet accidenteel is, zeker niet het gevolg van een motorpanne. 'Alles is normaal, volkomen normaal tijdens de vlucht en dan plots niets meer,' citeert de Franse omroep de bron.

Sinaï

Het passagiersvliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Metrojet was zaterdagochtend op weg van Sharm el-Sheikh naar Sint-Petersburg, toen het zowat 20 minuten na opstijgen in de Egyptische badplaats neerstortte in de Sinaï-woestijn.

De Egyptische tak van de Islamitische Staat (IS), die actief is op het Sinaï-schiereiland, maakte via de sociale media bekend verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van het vliegtuig. Aanvankelijk werd daar weinig geloof aangehecht - er zijn ook nog geen bewijzen getoond - maar steeds meer wordt verondersteld dat het vliegtuig inderdaad is neergestort na een bomexplosie aan boord. Het toestel viel immers al in de lucht uiteen.

Verstopt

Britse onderzoekers geloven dat de bom in het vrachtruim van het vliegtuig verstopt zat. Ze baseren zich daarvoor op onderschepte communicatie tussen jihadisten in de Sinaï.

Ook volgens Luc Blendeman van de Belgische Air Accident Investigation Unit (AAIU) valt het niet uit te sluiten dat er een bom aan boord was. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners