Ook Amerikaanse piloot denkt MH370 gevonden te hebben

29/04/14 om 09:36 - Bijgewerkt om 09:36

Nadat een Australisch bedrijf liet weten 'elementen' te hebben gevonden die gerelateerd zijn aan een Boeing 777, gelooft nu ook een Amerikaanse piloot het wrak van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines te hebben ontdekt.

Ook Amerikaanse piloot denkt MH370 gevonden te hebben

© WIVB

De New Yorkse piloot Michael Hoebel (60) denkt op een satellietbeeld iets gespot te hebben wat op het wrak van het onfortuinlijke vliegtuig lijkt in de Golf van Thailand. Dat is waar de Boeing 777 de laatste keer contact had met de luchtverkeersleiding in de ochtend van 8 maart.

Haai?

Het puin komt volgens de voormalige piloot perfect overeen met de vormen en grootte van het vermiste vliegtuig. Het beeld werd enkele dagen na de crash genomen. 'Ik was verrast, want ik kon niet geloven dat ik dit zou vinden', zei Hoebel aan het lokale televisiestation WIVB.

Hoebel bracht uren door met het doorzoeken van duizenden satellietbeelden op TomNod, een crowdsourcingplatform dat online miljoenen satellietbeelden verspreidt in de hoop aanwijzingen te vinden die naar het vliegtuig kunnen leiden. Gebruikers kunnen de theorie van een andere gebruiker becommentariëren en tot dusver heeft nog niemand Hoebel tegengesproken. Die heeft ondertussen de Amerikaanse nationale vervoersveiligheidsraad en de FBI op de hoogte gebracht over zijn ontdekking, maar zij hebben nog niet gereageerd.

Op de vraag of het object op de foto misschien ook een haai kan zijn, antwoordde Hoebel: 'Dat is dan een haai van 64 meter.'

Nog meer wrakstukken?

Ook het Australisch bedrijf Geo Resonance, gespecialiseerd in onderwaterexploratie, zegt wrakstukken van het vermiste vliegtuig gevonden te hebben, maar dan in de Golf van Bengalen.

Het zou gaan om meerdere elementen die consistent zijn met het materiaal van een vliegtuig. De stukken lagen voor het verdwijnen van de Maleisische Boeing op 8 maart nog niet op die plaats, zo meldde het Australische nieuwskanaal 7News.

Geo Resonance lokaliseerde in de Golf van Bengalen met meer dan twintig technieken materiaal dat van een vliegtuig kan zijn. Dat was ongeveeer 4.800 km van de plaats waar de autoriteiten momenteel aan het zoeken zijn in de Indische Oceaan.

Het bedrijf uit Adelaïde speurde, onder meer met beelden van satellieten en vliegtuigen, in een gebied van twee miljoen vierkante km. De wetenschappers concentreerden zich noordelijker van de laatst bekende locatie van vlucht MH370.

Woordvoerder David Pope waarschuwt niettemin dat zijn bedrijf niet wil zeggen dat het materiaal zeker van de verdwenen Boeing is. 'Maar het is een spoor dat te volgen is', zo werd hij geciteerd.

Het is ondertussen zes weken geleden dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines mysterieus van de radar verdween. Een zoektocht in de Indische Oceaan leverde voorlopig nog niets op.

Onze partners