Ook Amerikaans minister van Justitie Jeff Sessions had contact met Rusland

Senator Jeff Sessions in Trump Tower. © REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

De Washington Post meldt dat Justitieminister Jeff Sessions tijdens de campagne twee keer een gesprek had met de Russische ambassadeur in Washington DC. Sessions had dat ontkend tijdens zijn benoeminghoorzitting.

Jeff Sessions sprak in juli en september 2016 met de Russische ambassadeur. Tijdens zijn gehoor in de Senaat begin januari 2017 vroeg de Democratische senator Al Franken hem of hij tijdens de campagne contact gehad had met Russische vertegenwoordigers. Sessions antwoordde daarop ontkennend. “Ik ben me niet bewust van zulke activiteiten”, zei hij. “Ik ben een paar keer een surrogaat genoemd in die campagne en ik heb niet gecommuniceerd met de Russen.”

Session was een van de eerste Republikeinen die Trump openlijk steunde voor zijn gooi naar het presidentschap. Sinds februari 2016 adviseerde hij de president op het gebied van buitenlandse betrekkingen.

Bekijk hier het moment dat Jeff Sessions antwoordde dat hij geen contact had gehad met Russische vertegenwoordigers.

Niet als Trump-adviseur

Sessions’ woordvoerder Sarah Isgur Flores zei dat de ontmoetingen van Sessions met de Russische ambassadeur voortkwamen uit zijn werk als lid van de Buitenlandse Betrekkingen Commissie van de Senaat. Het was niet in zijn hoedanigheid van Trump-adviseur. Volgens haar weet Sessions niet meer waar hij het over gehad heeft met de ambassadeur.

De Washington Post vroeg de overige 26 leden van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen of zij het afgelopen jaar contact hebben gehad met Russische vertegenwoordigers. 19 van hen (inclusief senator John McCain, een criticus van Trump) antwoordden dat ze dat niet hadden gehad, de rest antwoordde niet. Volgens een werknemer van de commissie is contact met Rusland niet erg populair of gewenst door de commissieleden, schrijft de Post.

Michael Flynn

Een paar weken terug maakte de Washington Post al bekend dat oud-generaal Michael Flynn tijdens de transitieperiode (na de verkiezingen maar voor de inauguratie) de sancties tegen Rusland had besproken met de ambassadeur en daarover gelogen had tegen vice-president Mike Pence. Flynn moest ontslag nemen.

Het nieuws over Sessions’ contact met de Russische ambassadeur leidt veel senatoren ertoe aan te dringen op een speciale aanklager die diepgaand onderzoek doet naar Russische inmenging in de verkiezingen. Normaliter zou die rol aan Sessions toebedeeld zijn.

Eerder op dinsdag maakte de New York Times bekend dat ambtenaren onder Obama verschillende sporen van informatie hadden aangelegd die wijzen op Russische inmenging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content