Onze verslaggeefster op de plaats van de ramp: 'Beschietingen met raketten op willekeurige doelen nemen toe'

21/07/14 om 17:05 - Bijgewerkt om 17:05

Knack-correspondente Joanie de Rijke is op de plaats van de vliegtuigramp in het oosten van Oekraïne. 'Plots zien we overal zwarte rook. Er wordt hier geschoten op willekeurige doelwitten', zegt ze. 'Vermoedelijk willen de rebellen paniek zaaien.'

Onze verslaggeefster op de plaats van de ramp: 'Beschietingen met raketten op willekeurige doelen nemen toe'

© Reuters

'Er wordt hier plots geschoten. We zien overal zwarte rook. Vermoedelijk is dit het werk van rebellen. De beschietingen met raketten nemen toe in Donetsk, maar het lijkt alsof ze nu ook willekeurig in het rond schieten in de buurt van een oude fabriek', aldus Joanie De Rijke. 'Random shelling noemen ze dat, waarschijnlijk willen de rebellen op die manier paniek zaaien.'

Gevechten gaan door

Behalve de schijnbaar willekeurige beschietingen, gaan doelgerichte beschietingen nog steeds door. 'Vooral in de buurt van de luchthaven zijn er gevechten, maar er was ook sprake van een incident aan het treinstation eerder op de dag', getuigt De Rijke.

De Rijke is momenteel in Donetsk in Oost-Oekraïne, waar vandaag ook drie Nederlandse forensische experts de plaats van de ramp bezochten. Het is de eerste keer dat Nederlandse onderzoekers toegang tot de vliegtuigrestanten krijgen. Het land werd met 193 slachtoffers het hardst getroffen door de crash van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. De Nederlanders waren eerder al in Torez, op zo'n 15 km van de ramp, waar ze de lijken van de slachtoffers, die in een trein gekoeld worden, mochten onderzoeken.

'Ondertussen is er ook een Maleisisch identificatieteam gearriveerd voor onderhandelingen over een mogelijk bezoek aan de plaats van de ramp', aldus De Rijke.

Satellietbeelden als bewijs

Intussen heeft een Russische generaal verklaard dat een Oekraïens gevechtsvliegtuig type SU-25 zich, kort voor de crash van het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines, op 3 tot 5 km afstand van vlucht MH17 bevond. Het ministerie van Defensie beweert bovendien 'geen enkele raket gedetecteerd' te hebben in de buurt van de vliegroute van de Boeing. Het ministerie vraagt de Verenigde Staten nog om satellietbeelden te delen 'als zij die hebben'. Zowel de VS als Oekraïne verklaarden over bewijs te beschikken dat het vliegtuig werd neergeschoten door pro-Russische separatistische rebellen.

Tijdens de persconferentie ontkende Rusland nog ooit raketten of andere wapens aan de rebellen te hebben geleverd. (WB)

Lees meer over:

Onze partners