Ontzettend bloedige maand mei in Syrië: 6.600 doden

02/06/15 om 08:00 - Bijgewerkt om 08:00

De oorlog in Syrië en Irak heeft de voorbije maand opnieuw duizenden dodelijke slachtoffers gemaakt, waaronder 272 Syrische kinderen.

Ontzettend bloedige maand mei in Syrië: 6.600 doden

Aleppo, Syrië © Reuters

In Syrië en in Irak heeft het conflict de voorbije maand opnieuw het leven gekost aan duizenden mensen. Volgens mensenrechtenactivisten waren er in Syrië meer dan 6.600 doden, onder wie 272 kinderen. Meer dan duizend mensen stierven volgens de Verenigde Naties door geweld in Irak.

Bij twee derde van de 1.031 bevestigde slachtoffers gaat het om burgers, aldus de VN-missie voor Irak (Unami). Maar door ontbrekende informatie uit de gevechtszones wordt uitgegaan van een veel hoger cijfer. Alleen al in Anbar zijn ook 238.000 mensen op de vlucht.

IS krijgt steun van lokale stammen

Bij een zelfmoordaanslag van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) met een met springstoffen geladen pantservoertuig zijn gisteren meer dan 40 regeringssoldaten gedood. Het Duitse persbureau dpa vernam uit veiligheidskringen dat de aanslag was gericht tegen een wapenopslagplaats in het fel bevochten westen van het land, in een woestijngebied tussen de steden Samarra en Ramadi in de provincie al-Anbar. Zeker 35 soldaten liepen verwondingen op.

Pas enkele dagen geleden was het Iraakse leger een operatie begonnen voor de herovering van de westelijke provincie Anbar. Twee weken geleden was de provinciehoofdstad Ramadi op een 110 kilometer ten westen van Bagdad in handen van de IS gevallen. De aan Syrië en Jordanië grenzende regio is overwegend bewoond door soennieten, die zich vele jaren door de sjiieten gedomineerde regering in Bagdad benadeeld hebben gevoeld. De IS-milities kregen daarom de steun van enkele lokale stammen.

Bevoorradingsroute

In de Syrisch-Turkse grensregio verhoogden IS-eenheden de druk op Syrische rebellen. Volgens de leider van de anti-Assadsite SOHR, Rami Abdel Rahman, probeerden de jihadisten maandag de oppositiestrijders uit het grensgebied in de omgeving van de stad Asas te verdrijven. Daar ligt een belangrijke bevoorradingsroute naar de grootstad Aleppo. Ook Syrische moslimbrigades bevestigden de gevechten in de rangen van de oppositie.

De stad Aleppo en omgeving behoren tot de zwaarst bevochten gebieden in de al vier jaar durende burgeroorlog. Grote delen van de stad staan onder controle van de regering, andere wijken zijn in handen van de rebellen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners