Ontvoering Zwitserse vrouw in Mali opgeëist door tak Al-Qaeda

27/01/16 om 03:34 - Bijgewerkt om 03:34

Het Mauretaans nieuwsagentschap heeft een video ontvangen van "het Emiraat van de Sahara", een tak van Al-Qaeda in de Maghreb, die de ontvoering opeist van een Zwitserse vrouw.

Ontvoering Zwitserse vrouw in Mali opgeëist door tak Al-Qaeda

Béatrice Stockly, op een foto die via sociale media werd gedeeld © /

Het gaat om Béatrice Stockly die in de nacht van 7 op 8 januari uit haar woning in Timboektoe, in noordelijk Mali, werd meegenomen.De politie zei destijds dat de vrouw zich had verzet en geroepen, maar dat omwonenden de ordemachten niet hadden verwittigd.

De ontvoerders eisen volgens de videoboodschap dat, in ruil voor haar vrijlating, een deel van hun strijders die opgesloten zitten in de gevangenis in Mali worden vrijgelaten. Ze willen ook de vrijlating van één van hun leiders, Abou Tourab - geboren als Ahmad Al Faqi Al Mahdi, die opgesloten zit bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Hij moet er zich verantwoorden voor de vernietiging van historisch erfgoed in Timboektoe in 2012.

'Koppig'

Het is de tweede keer dat Béatrice Stockly, een Zwitsers missionaris, wordt ontvoerd door jihadisten in Mali. Dat gebeurde al eens in 2012. Toen kwam ze, na bemiddeling door Burkina Faso, na tien dagen weer vrij. Korte tijd later keer ze terug naar Timboektoe

Ze wordt vaak omschreven als "koppig" of "vasthoudend".

De vrouw wordt er in de video van beschuldigd moslims te willen bekeren tot het christendom.

(Belga/RR)

Onze partners