Ontvoering Nigeria: Obama wil internationaal mobiliseren tegen Boko Haram

07/05/14 om 01:44 - Bijgewerkt om 01:45

De Amerikaanse president Barack Obama noemt de ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes in Nigeria een "weerzinwekkende" situatie. Hij wil internationale samenwerking tegen de islamitische terreurgroep Boko Haram.

Ontvoering Nigeria: Obama wil internationaal mobiliseren tegen Boko Haram

Barack Obama © REUTERS

Tijdens een interview met televisiezender ABC bevestigde Obama dat Nigeria het Amerikaanse voorstel heeft aanvaard om een team Amerikaanse experten te sturen, in een poging de meisjes terug te vinden. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had dat aanbod eerder op de dag geformuleerd tijdens een telefonisch onderhoud met de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan. Een aantal veiligheidsagenten zou deel uit maken van dit team. Ze zouden met hun Nigeriaanse collega's samenwerken in het kader van de opsporingen.

President Obama, die voor het eerst publiek over de zaak sprak, noemde Boko Haram een van de ergste terroristische organisaties op lokaal of regionaal niveau. "Sinds jaren doden de leden van Boko Haram zonder erbarmen. Wij streven naar een veel ruimere samenwerking met de Nigerianen om de groep te bestrijden." (Belga/TV)

Onze partners