Ontvoerder Cleveland krijgt levenslang plus duizend jaar

02/08/13 om 04:16 - Bijgewerkt om 04:16

Ariel Castro, de man die drie vrouwen ontvoerde en tien jaar gevangen hield in Cleveland, komt nooit meer vrij. "Ik heb 11 jaar in de hel gezeten", zei één van de vrouwen. "Nu begint jouw hel."

Ontvoerder Cleveland krijgt levenslang plus duizend jaar

© Reuters

Castro kreeg een levenslange gevangenisstraf aangevuld met duizend jaar, allebei zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. "U verdient het niet om vrij rond te lopen in de samenleving", zei rechter Michael Russo. "U bent te gevaarlijk."

Castro stond in Cleveland terecht voor niet minder dan 937 aanklachten. Daaronder niet alleen ontvoering, mishandeling en verkrachting, maar ook moord, omdat hij één van de vrouwen, Michelle Knight, tot vijf keer toe zwanger maakte, maar die zwangerschappen telkens beëindigde door haar zwaar te mishandelen en uit te hongeren.

'Ik ben gewoon ziek'

Castro ontvoerde Knight in 2002, Amanda Berry in 2003 en Gina DeJesus in 2004. Alle drie de vrouwen en de zesjarige dochter van Berry, die door Castro verwekt werd, werden in mei bevrijd. Castro vermeed de doodstraf omdat hij een deal gemaakt had om schuldig te pleiten in ruil voor levenslang.

"Ik ben geen monster", zei Castro op de zitting, "Ik ben gewoon ziek. Net als een alcoholicus heb ik een ziekte. Met God als mijn getuige: ik heb deze vrouwen nooit mishandeld, zoals ze zeggen. Ik heb hen nooit gefolterd."

'Voor eeuwig in de hel'

Ook de ontvoerde Michelle Knight kwam aan het woord. Zij is doof aan één kant door de mishandelingen die ze te verduren kreeg en zal plastische chirurgie nodig hebben om haar gezicht te herstellen.

"Jij hebt elf jaar van mijn leven afgenomen en nu neem ik die terug", zei ze. "Ik heb elf jaar in de hel gezeten, nu begint jouw hel. Ik zal alles wat er gebeurd is te boven komen, maar jij zal voor eeuwig in de hel blijven."

Onze partners