Ontvoerde Italiaanse vrouwen in Syrië smeken om hulp in video

01/01/15 om 18:00 - Bijgewerkt om 18:18

Op YouTube is op oudejaarsavond een video gepubliceerd waarin twee Italiaanse vrouwen te zien zijn die gevangengehouden worden door militanten in Syrië. Een van de vrouwen zegt dat ze vermoord dreigen te worden.

Ontvoerde Italiaanse vrouwen in Syrië smeken om hulp in video

© YouTube

De titel van de 23 seconden lange video geeft aan dat de twee vrouwen in beeld, Italiaanse hulpverleners zijn die door het Nusra-front in Syrië gevangengehouden worden. En dat vanwege 'de participatie van hun overheid aan de coalitie tegen de groep'. Maar, zo schrijft persagentschap Reuters, de websites en Twitteraccounts van de groep vermelden de video niet, die bovendien geen logos van de beweging draagt. Doorgaans verschijnen gijzelaars van het Nusra-front voor een vlag van de beweging.

'Breng ons thuis voor Kerstmis'

De beelden werden op YouTube gepubliceerd en tonen twee jonge vrouwen - Greta Ramani en Vanessa Marzullo - in zwarte kleden en sluiers gezeten. Een van hen houdt een bord op met de datum: 17 december 2014. De andere vrouw lijkt een boodschap in het Engels af te lezen. 'We smeken onze overheid en het leger ons weer thuis te brengen voor Kerstmis', citeert Reuters. 'We verkeren in groot gevaar en kunnen vermoord worden. De overheid en het leger zijn verantwoordelijk voor onze levens.'

Volgens het persagentschap weigerde een woordvoerder van Italiaanse Buitenlandse Zaken te reageren op het bericht. In augustus meldde het ministerie dat twee Italiaanse hulpverleners ontvoerd waren in Syrië, zonder hun namen vrij te geven.

Projecten in Aleppo

Destijds verduidelijkte het ministerie dat de hulpverleners hadden meegewerkt aan humanitaire projecten in Aleppo. Italië zei toen dat er alles aan gedaan werd om meer informatie over hun situatie te vergaren en hun vrijlating te verzekeren. Er werd niet gezegd wie de hulpverleners ontvoerd had.

Het Nusra-front en Islamitische Staat (IS) hebben allebei al westerlingen gegijzeld in Syrië, dat verscheurd wordt door een burgeroorlog. De terreurbeweging IS publiceerde beelden van de onthoofding van een aantal hulpverleners en journalisten. Het Nusra-front liet enkele gijzelaars vrij, onder andere een groep Griekse orthodoxe nonnen en een Amerikaanse schrijver.

Lees meer over:

Onze partners