'Ontvoerde' Iraanse kernfysicus duikt op in Washington

13/07/10 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

De vermiste Iraanse kernfysicus Shahram Amiri heeft zijn toevlucht genomen in de Iraanse sectie van de Pakistaanse ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Volgens Iran werd Amiri vorig jaar door de Verenigde Staten ontvoerd, maar die ontkennen dat.

'Ontvoerde' Iraanse kernfysicus duikt op in Washington

Een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan de BBC gezegd dat Amiri heeft gevraagd om snel naar Iran terug te (kunnen) keren.

'Ontvoerd' De 'zaak-Amiri' is zeer mysterieus. De man verdween in 2009 in Saudi-Arabië, waar hij op bedevaart was. Teheran zegt bewijzen te hebben dat hij daar door de VS werd ontvoerd.

In maart van dit jaar meldde het Amerikaanse televisiestation ABC echter dat Amiri naar de VS was overgelopen en samenwerkte met de Amerikaanse geheime dienst CIA.

Video's

De Iraanse staatstelevisie zond dan weer in juni een video uit waarin een man die zich voorstelde als Amiri, zei dat hij ontvoerd was door de Amerikaanse geheime diensten en werd vastgehouden in Tucson in de staat Arizona.

In een nieuwe video van de Iraanse media eind juni zei dezelfde man dat hij uit handen van de Amerikanen was ontsnapt en dat hij zich in de staat Virigina bevond.

Informatie

Washington heeft altijd ontkend Amiri te hebben ontvoerd en weigerde te zeggen of hij zich al dan niet op Amerikaans grondgebied bevond.

Volgens de Iraanse media werkte Amiri als onderzoeker aan de universiteit in Teheran. Maar er zijn ook berichten dat hij voor het Iraanse Atoomenergieagentschap werkte en dus informatie had over het omstreden Iraanse kernprogramma.

Lees meer over:

Onze partners