Ontploffingen in Turkije: minister bevestigt bomaanslag, derde slachtoffer overleden

06/06/15 om 16:00 - Bijgewerkt om 17:35

Een derde gewonde is bezweken aan de verwondingen opgelopen bij wat nu bevestigd is als een bomaanslag op een verkiezingsbijeenkomst van de belangrijkste Koerdische partij in het zuidoosten van Turkije.

Ontploffingen in Turkije: minister bevestigt bomaanslag, derde slachtoffer overleden

Een man wordt verzorgd nadat hij gewond raakte bij wat vermoedelijk een aanslag was op een bijeenkomst van de belangrijkste Koerdische partij in Turkije, de Democratische Partij van het Volk (HDP) © Reuters

De Turkse miniser van Landbouw Mehdi Eker bevestigt dat de dodelijke ontploffingen bij een verkiezingsbijeenkomst van de belangrijkste Koerdische partij, de Democratische Partij van het Volk (HDP), een bomaanslag was.

Bij de eerste ontploffing vrijdag in het zuidoostelijke Dyarbakir ging het met zekerheid om de springstof TNT, zo zei Mehdi Eker aan persagentschap Anadolu. Bij de tweede explosie is met "hoge waarschijnlijkheid" dezelfde springstof gebruikt.

Aan de TNT waren metalen bollen toegevoegd, waarschijnlijk om zo veel mogelijk slachtoffers te maken. Bij de ontploffingen kwamen volgens artsen en politie minstens 3 mensen om het leven. Nog eens 220 anderen raakten gewond.

Volgens persagentschap DHA zijn 20 slachtoffers in levensgevaar. Verpleegsters zeiden aan het Duitse persagentschap dpa dat ze verwondingen veroorzaakt door splinters moesten behandelen.

Nog volgens DHA was er eerst een kleine ontploffing in een vuilbak, waarna een grote explosie volgde. Persagentschap Anadolu zei dat een transformator was ontploft, maar minister van Energie Taner Yildiz sloot aan DHA een defect aan een transformator uit.

Deelnemers van de HDP-bijeenkomst hadden onmiddellijk na de feiten president Recep Tayyip Erdogan voor "moordenaar' uitgemaakt". Zondag zijn er in Turkije parlementsverkiezingen. HDP wil proberen om voor het eerst een zetel te veroveren in het parlement, maar moet daarvoor wel de kiesdrempel van 10 procent halen. Eker is daarbij kandidaat voor de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP.

Lees meer over:

Onze partners