Ontploffing in kerncentrale Fukushima

11/03/11 om 14:59 - Bijgewerkt om 14:59

Bij een ontploffing in de beschadigde kerncentrale Fukushima I is een deel van de vier gebouwen vernietigd.

Ontploffing in kerncentrale Fukushima

Bij een ontploffing in de beschadigde kerncentrale Fukushima I is een deel van de vier gebouwen vernietigd. Getuigen hoorden een explosie en zagen witte rook boven de site opstijgen. Volgens de Japanse overheid heeft het omhulsel van de reactor geen schade geleden.

Technici waren bezig om druk uit de reactoren op de site te laten ontsnappen. Dat moest een zogenaamde meltdown voorkomen. Na de aardbeving van vrijdag werd in de omgeving van de krachtcentrale verhoogde straling gemeten.

Evacuatie

De Japanse autoriteiten lieten duizenden mensen evacueren uit de zone rond de twee nucleaire centrales. De overheid heeft de evacuatieradius uitgebreid tot 20 kilometer. De radius bedroeg oorspronkelijk 10 kilometer voor Fukushima I en drie kilometer voor Fukushima II. De twee nucleaire sites liggen zo'n 250 kilometer ten noorden van Tokio.

De regering heeft de nucleaire noodtoestand uitgeroepen. Met het uitroepen van de noodtoestand kunnen de overheden makkelijker noodmaatregelen nemen, zei de kabinetschef van premier Naoto Kan op een persconferentie.

Na de zware aardbeving werden vijf kernreactoren automatisch stilgelegd.

Lees meer over:

Onze partners