Ontheemde Palestijnen vrezen opvangplek te moeten verlaten bij start schooljaar

27/08/14 om 16:14 - Bijgewerkt om 16:17

Nu de racketaanvallen in Gaza zijn afgelopen en de kinderen opnieuw naar school zullen gaan, vrezen ontheemde Palestijnen dat ze hun tijdelijke opvangplaatsmoeten moeten verlaten.

Ontheemde Palestijnen vrezen opvangplek te moeten verlaten bij start schooljaar

School Gaza © Reuters

Nu een bestand een einde heeft gemaakt aan het bloedige raketgeweld tussen Israël en Gaza meten de Palestijnen de schade op. Niet alleen Hamas-doelwitten raakten vernield. Ook talrijke huizen van burgers én scholen werden met de grond gelijk gemaakt. In totaal raakten 141 scholen beschadigd, waarvan 22 volledig verwoest, en ook vier kleuterscholen ontsnapten niet aan het geweld.

Verschillende scholen die nog overeind staan werden bovendien ingericht door de Verenigde Naties (UNRWA) tot opvangplaats. Nu het bommengeweld is opgehouden en de kinderen opnieuw naar school zullen gaan, bestaat de vrees dat deze mensen nergens heen kunnen.

Hoewel het bestand onder meer bepaalt dat de grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook onmiddellijk worden geopend zodat humanitaire hulp en middelen voor heropbouw de Palestijnse enclave binnenkan, zal het zal het nog maanden (of zelfs jaren) duren voor gezinnen kunnen terugkeren naar hun woning.

Of de start van het academisch jaar normaal zal kunnen voorlopen, is dan ook zeer onzeker. Intussen laat het Palestijnse ministerie van Onderwijs weten dat niet alleen de infrastructuur hersteld moet worden. "Jonge personen moeten daarnaast ook psychologische begeleiding krijgen."

Aan Palestijnse zijde vielen de afgelopen ongeveer 2.142 doden en 11.000 gewonden. Aan Israëlische kant verloren 69 personen het leven. (MA/AVE)

Lees meer over:

Onze partners