Onschuldige kinderhand kiest nieuwe koptische paus

30/07/12 om 17:05 - Bijgewerkt om 17:05

De koptische orthodoxe kerk krijgt een nieuwe leider. 2.600 kopten kiezen binnenkort de opvolger van de overleden paus Shenouda III.

Onschuldige kinderhand kiest nieuwe koptische paus

© AFP

Veertien kopten zijn kandidaat om de nieuwe paus van de koptische orthodoxe kerk te worden, de grootste christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten.

In een eerste ronde kiezen 2.600 kiesgerechtigden uit verschillende landen hun favoriete kandidaat. De drie kandidaten met de meeste stemmen worden vervolgens uitgeloot. De loting zal in november gebeuren.

Geblinddoekt kind

Volgens de koptisch orthodoxe traditie gebeurt de loting door een kinderhand, symbool van onschuld en zuiverheid. Het kind, dat jonger dan negen jaar moet zijn, wordt op het moment van de waarheid geblinddoekt en zal het nieuwe nummer een van de Kerk aanduiden.

Om verkozen te worden tot koptische paus, moet de kandidaat een ongehuwde man ouder dan veertig zijn. Bovendien moet hij vijftien jaar in een klooster hebben verbleven en de steun genieten van minstens zeven koptische bisschoppen.

De kandidaat zal paus Shenouda III opvolgen. Die overleed op 17 maart. Hij leidde de koptisch orthodoxe gemeenschap sinds 1971. (SVL)

Onze partners