Onrustige nacht in Egypte, regering blijft op ramkoers met Moslimbroeders

© Reuters

De Egyptische regering blijft kiezen voor de confrontatie met de Moslimbroeders. Ze wil 250 leden aanklagen voor moord, poging tot moord en terrorisme.

De Egyptische politie heeft Safwat Hegazy, een invloedrijke prediker van de harde lijn uit de rangen van de Moslimbroeders, gearresteerd. In veiligheidskringen in Caïro werd vernomen dat naast Hegazy nog zes andere vooraanstaande leden van de islamistische beweging werden opgepakt. Verschillende Westerse regeringen hadden de nieuwe machthebbers in de voorbije dagen ervoor gewaarschuwd de Moslimbroeders niet te isoleren.

De Egyptische regering deelde zaterdagnacht mee dat minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmi telefonisch contact heeft gehad met zijn collega’s uit Groot-Brittannië, Bahrein en Duitsland en met EU-buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton. In zijn gesprekken heeft hij verklaard dat in Egypte gewapende groepen zijn begonnen de bevolking te terroriseren. Het internationale zwijgen over deze aanvallen is onaanvaardbaar, aldus Fahmi.

‘Regering doet niets om gemoederen te bedaren’

Afgelopen nacht bleef het redelijk rustig in Caïro, dankzij het uitgaansverbod. In andere steden werd wel gevochten, zo meldt de VRT. VRT-reporter in Caïro Jens Franssen zegt dat de regering weinig of niets doet om de gemoederen te bedaren. Ze wil 250 Moslimbroeders berechten wegens moord, poging tot moord en terrorisme. Sinds het begin van de rellen, met de ontruiming van twee kampen waarin aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi verbleven, zijn al zeker 1.000 Moslimbroeders opgepakt.

Geweld in de Sinaï

In het noorden van het Sinaï-schiereiland doodden onbekenden in de loop van de nacht een politieagent op de weg naar de luchthaven van El Arish. Vier andere agenten liepen volgens de staatsmedia verwondingen op. Drie manschappen van de ordetroepen werden bij een aanval op hun bewakingspost verwond. De aanvallers konden ontkomen.

Herman Van Rompuy en José Barroso: ‘Relaties met Egypte herbekijken’

Europees raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso drukken in een verklaring hun “extreme bezorgdheid” uit over de situatie in Egypte, en zeker over het geweld. Ze hameren erop dat dialoog de enige uitweg is uit de crisis. Van Rompuy en Barroso “betreuren” het dat de inspanningen van de internationale gemeenschap om “bruggen te bouwen, waar de EU actief aan meewerkte, opzij werden gezet en dat een pad van confrontatie werd gekozen.

Van Rompuy en Barroso besluiten hun communiqé met te zeggen dat ze “dringend haar relatie met Egypte zullen herevalueren” en maatregelen zullen nemen om hun doelen te bereiken.

Ban Ki-moon ongerust over geweld

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, is ongerust over het toenemende geweld in Egypte. In een in New York gepubliceerde verklaring veroordeelt Ban de aanvallen op kerken, ziekenhuizen en openbare instellingen als “onaanvaardbaar”. Hij riep de conflictpartijen op tot uiterste terughoudendheid en om verdere escalatie tegen te gaan. De regering en politieke leiders moeten een geloofwaardig plan opstellen om het geweld in te dammen en het politieke proces nieuw leven te geven.

Hij meent dat “het voorkomen van het verlies van nog meer mensenlevens de grootste prioriteit van de Egyptenaren moet zijn op dit gevaarlijke moment”, klinkt het nog. “Met zo een scherpe polarisatie van de Egyptische samenleving, zijn zowel de autoriteiten als de politieke leiders verantwoordelijk voor het beëindigen van het huidige geweld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content