Onrust in Libanon na aanslag Beiroet

© Reuters

In heel Libanon komen mensen op straat om te protesteren tegen de aanslag die vrijdag in de hoofdstad Beiroet het leven heeft gekost aan acht mensen.

In Libanon is een dag van rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de aanslag met de bomauto, die zich vrijdagnamiddag voordeed in de wijk Ashrafiyeh, waar voornamelijk christenen wonen. De aanslag was wellicht gericht tegen Wissam al-Hassan, de baas van de binnenlandse inlichtingendienst, die bij de explosie om het leven kwam.

Volgens de plaatselijk televisiezenders wordt er vooral geprotesteerd in de soennitische wijken van Beiroet en in de steden Sidon (zuiden) en Tripoli (noorden). De betogers hebben ook wegblokkades opgeworpen.

Syrië De anti-Syrische 14-maart-beweging beschuldigt het Syrische regime ervan verantwoordelijk te zijn voor de aanslag, die wereldwijd wordt afgekeurd, ook door de regering in Damascus.

Ook oppositieleider Saad Hariri heeft de Syrische president Bachar al-Assad er al formeel van beschuldigd achter de aanslag op de topman van de inlichtingendienst te zitten. “De moord op generaal Wissam al-Hassan wil zeggen dat de krachten van het kwaad en van het terrorisme vastbesloten zijn hun missie voort te zetten die ze begonnen waren met de moord op (ex-premier) Rafic Hariri in 2005”, klinkt het.

De oppositie eist ondertussen het ontslag van de regering.

Onderzoek

De VN-Veiligheidsraad heeft de aanslag in Beiroet streng veroordeeld en een onderzoek bevolen. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betuigt zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers. “De stabiliteit en eenheid van het land, maar ook van de regio mag door dit soort laffe daden niet in het gedrang worden gebracht”, luidt het voorts.

De minister hoopt dat de schuldigen snel voor het gerecht worden gebracht. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content