Onlinehandel Amazon verkocht IS-propaganda

08/06/15 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:28

Tot voor kort werd het propagandamagazine van Islamitische Staat (IS), 'Dabiq', te koop aangeboden op Amazon. 'Het periodiek tijdschrift met focus op eenheid, waarheid, migratie, heilige oorlog en samenleving', zoals het op de website van het bedrijf beschreven werd, is nu uit het aanbod verwijderd.

Onlinehandel Amazon verkocht IS-propaganda

Een Iraakse sjiitische strijder houdt een vlag van Islamitische Staat (IS) vast terwijl hij een gebouw in Baiji ten noorden van Tikrit onderzoekt. © AFP

Wie geïnteresseerd was in Islamitische Staat (IS) kon tot voor kort eenvoudigweg naar de website van onlinewinkel Amazon surfen om er zich een exemplaar van het propagandamagazine Dabiq aan te schaffen.

Onthoofdingsvideo's

Het magazine wordt door de terreurgroep net als sociale media ingezet om westerlingen te rekruteren. Op Amazon werd dan ook het al-Hayat Media Centre als auteur aangegeven: de op het Westen gerichte mediatak van IS. Zo is al-Hayat eveneens verantwoordelijk voor de productie en distributie van onder andere de brutale onthoofdingsvideo's van verscheidene westerse journalisten en hulpverleners, herinnert nieuwssite Al Arabiya.

In een statement aan de Britse omroep BBC verklaart Amazon het product uit het aanbod te hebben verwijderd, maar meer details dan 'Dit product wordt niet langer te koop aangeboden', werden niet verschaft.

'Focus op eenheid en samenleving'

De onlinewinkel bood volgens BBC vier verschillende edities van het tijdschrift aan. Die konden vanuit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje in paperback aangekocht worden via de website. Voorts kon het elders gewoon gratis gedownload worden.

Het recentste exemplaar van Dabiq - dat op Amazon als een 'periodiek tijdschrift met focus op zaken als tawhid (eenheid), manhaj (waarheid), hijrah (migratie), jihad (heilige oorlog) en jama'ah (samenleving)' voorgesteld werd - heette 'Zij beramen en Allah beraamt'. Alluderend op de plannen van de Golfstaten en het Westen om Islamitische Staat te bekampen, meent Al Arabiya.

Seksslaven en kernwapens

In die recente editie werd het gebruik van seksslaven door de terreurgroep gerechtvaardigd en werd de Amerikaanse first lady geridiculiseerd, beweert de nieuwssite: 'Misschien zal de prijs van Michelle Obama op de slavenmarkt niet eens een derde van een dinar overschrijden en zelfs een derde van een dinar is te veel voor haar', zou erin te lezen zijn.

Daarnaast beweerde de groep in het magazine een kernwapen te kunnen verkrijgen van 'staten als Pakistan': 'Islamitische Staat heeft miljarden dollars op de bank, dus roepen ze hun wilayah (vertegenwoordiger) in Pakistan op om een nucleair wapen aan te schaffen via wapenhandelaars met banden met corrupte autoriteiten in de regio.'

Apocalyps

Op de website van Amazon was nog te zien dat de uitgever van de propaganda CreateSpace Independent Publishing Platform was, aldus BBC. Dat is een zelfstandig uitgeversbedrijf onder Amazon dat het publiek de mogelijkheid biedt om boeken te verkopen en verdelen.

Dabiq werd voor het eerst in 2014 uitgegeven en is luidens de Britse omroep symbolisch genoemd naar de Syrische stad op zo'n tien kilometer van de Turkse grens. Niet alleen zou de stad vaak het decor vormen van onthoofdingsvideo's, Dabiq staat volgens BBC centraal in islamitische apocalyptische scenario's die een finale strijd tussen moslims en hun vijand beschrijven. Een strijd die mogelijk door IS wordt uitgelokt door de internationale coalitie tot de confrontatie in de regio te drijven. (WB)

Onze partners