Ongeziene maatregelen voor bezoek Merkel aan Athene

08/10/12 om 19:41 - Bijgewerkt om 19:40

Ter gelegenheid van het bezoek van Merkel, dinsdag, is Athene herschapen in een versterkte burcht.

Ongeziene maatregelen voor bezoek Merkel aan Athene

© Reuters

In het centrum van de Griekse hoofdstad worden ongeveer 7.000 politieagenten ingezet. Blijkbaar wordt gevreesd voor een herhaling van de traditie uit oude Griekse tijden, toen de Atheners de gewoonte hadden de gezanten van het imperium (destijds was dat Perzië) om te brengen.

Er zijn betogingen gepland door de twee grootste vakbonden, door links (communisten en het radicaal linkse Syriza) en door de rechts-nationalisten.

Maandag kwamen duizenden Grieken ook al op straat om te demonstreren tegen het extreme bezuinigingsbeleid en tegen het bezoek van Angela Merkel.

'Geen Vierde Rijk'

De Duitse bondskanselier is zowat de verpersoonlijking van het uitmergelen van de Griekse samenleving. Op sommige plakkaten werd de CDU-politica behoorlijk op de korrel genomen: "Blijf uit ons land, slet" en "Dochter van Hitler, weg uit Griekenland en geen Vierde Rijk" luidde de tekst op sommige spandoeken.

"Met ons protest willen we onze politici duidelijk maken, eindelijk eens 'nee' te zeggen tegen het eindeloze besparen", zei een demonstrant.

Europese vlag in brand

300 oudere Grieken staken dan weer twee vlaggen van de EU in brand. Ze deden dat uit protest tegen een zoveelste verlaging van hun pensioengeld. "Zij blijven onze pensioenen maar verkleinen. Wij worden gewoon in de afvalemmer gedumpt", zei een demonstrant.

Hoewel het tussen demonstranten en politie tot enig geduw en getrek kwam, werd niemand gearresteerd.

Volgens de Griekse pers gaan de pensioenen in het geteisterde land voor de vierde keer sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2009 omlaag. Dat blijkt een van de eisen van de trojka te zijn. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners