Ongezien signaal aan Amerikanen: Turkije koopt raketsysteem in Rusland

Bashar al-Assad. © Reuters

Als de laatste bolwerken van de Islamitische Staat vallen, treedt de oorlog in Syrië in een nieuwe fase.

De druk van Koerdische milities en het Syrische regeringsleger op de steden Raqqa en Deir Ezzor neemt toe. Als ze vallen, komt er de facto een einde aan het kalifaat. Wat er daarna in Syrië zal gebeuren, is onzeker. Het einde van de IS betekent niet het einde van de oorlog. De gevechten in Syrië waren niet om de IS begonnen, maar als een opstand tegen het regime van Bashar al-Assad. Die zit nog altijd in Damascus en met de hulp van Rusland, Iran en sjiitische milities van allerlei slag heeft hij militair de overhand. Iedereen is de oorlog moe, maar er zijn te veel doden gevallen om politiek zonder meer naar de situatie van voor de rebellie terug te keren.

Iedereen is de oorlog moe, maar er zijn te veel doden gevallen om politiek zonder meer naar de situatie van voor de rebellie terug te keren

De ontwikkeling heeft ook belang voor buurlanden van Syrië, en niet alleen omdat vluchtelingen misschien op termijn naar huis zullen kunnen. Israël, bijvoorbeeld, ziet al jaren hoe de oorlog zijn aartsvijand Hezbollah sterker maakt. De sjiitische Hezbollah heeft zijn basis in Libanon, maar vecht nu aan de zijde van Assad met wapens die door Iran worden geleverd. Israël heeft redenen om zich zorgen te maken over de plannen van de ervaren strijders van Hezbollah na Syrië. Ondertussen kost de nederzettingenpolitiek het land internationaal veel steun, terwijl premier Benjamin Netanyahu door weinig frisse corruptieaffaires wordt achtervolgd.

Turkije van zijn kant ziet met lede ogen aan hoe de Verenigde Staten milities van Syrische Koerden als boots on the ground gebruiken in de strijd met de IS in Syrië. Dat schept banden en uiteindelijk ook verplichtingen. Met Turkije maakt trouwens ook Irak zich zorgen over de politieke ambities van, in dit geval, de Iraakse Koerden. Wat willen de Koerden krijgen voor hun steun aan de coalitie? Keren de Amerikaanse wapens van de Koerden zich straks tegen Turkije, in handen van Turkse Koerden van de PKK? Het is geen toeval dat de NAVO-lidstaat Turkije onlangs besliste om een modern raketsysteem te kopen in Rusland. Een ongezien signaal aan de Amerikanen.

Dat de tijd van het kalifaat op zijn einde loopt, betekent dus niet dat de regio uit de zorgen is. De oorlog tegen de IS heeft de botsing in de islam tussen sjiieten en soennieten ook scherper gesteld. Wie krijgt het overwicht: het sjiitische Iran of het soennitische Saudi-Arabië, dat met weinig succes een oorlog voert in Jemen? Na de IS keren de oude problemen in het Midden-Oosten zo in sneltreinvaart terug. Donald Trump liet na zijn aantreden weten dat hij die als een zakenman in een handomdraai zou oplossen. Van zijn aanpak is recent nog weinig vernomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content