Onduidelijk of referendum in Nederland geldig wordt

Nederlandse premier Mark Rutte tijdens referendum © Reuters

De uitslag van het Oekraïne-referendum in Nederland zal pas geldig zijn als minstens 30 procent van de kiezers komt opdagen.

Het is nog niet duidelijk of het Oekraïne-referendum in Nederland geldig is, of het nu een ja of een nee wordt. De uitkomst telt wanneer minstens 30 procent van de kiezers komt opdagen. Maar halverwege de middag lag de opkomst in de meeste grote steden tussen de 10 en 15 procent. Zo had 12 procent van de Rotterdammers en Hagenaars gestemd. Uitschieters zijn Vlieland (34,6 procent) en Schiermonnikoog (29,6 procent).

Mede-initiatiefnemer Jan Roos van GeenPeil wil daarom dat mensen gaan stemmen. Roos zou het triest vinden als de drempel niet werd gehaald. Ook PVV-leider Geert Wilders wil dat mensen naar de stemlokalen gaan: “Wat je ook stemt, ga stemmen en als het even kan, stem tegen.”

Premier Mark Rutte riep mensen op om voor te stemmen. “We moeten Oekraïne helpen met de opbouw van de rechtsstaat, de democratie. De joodse minderheid en de gay community een extra steun in de rug geven”, zei hij bij het uitbrengen van zijn stem.

Geen lange rijen

In de meeste plaatsen ligt de opkomst lager dan bij eerdere verkiezingen en bij het EU-referendum uit 2005. Ook het kleinste stembureau van Nederland heeft een rustigere dag dan anders. Iets meer dan 10 mensen hebben gestemd in de woonkamer van Wim en Elly Westhoff in het Overijsselse Marle. Ongeveer 50 mensen zijn er geregistreerd. Het bureau haalt de gebruikelijke 100 procent opkomst waarschijnlijk niet.

Ook bij de stembureaus op stations is het rustiger. Er is animo, maar geen lange rijen, aldus de NS. Het bureau op Den Haag Centraal werd even ontruimd vanwege een brandalarm, maar er bleek niets aan de hand. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content