Onderzoek WikiLeaks richt zich op soldaat Bradley Manning

30/07/10 om 12:03 - Bijgewerkt om 12:03

De FBI gaat het Amerikaanse ministerie van Defensie helpen bij het onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke documenten over de oorlog in Afghanistan. Het onderzoekt gaat onder andere in de richting van soldaat Bradley Manning, die eerder al een video lekte.

Onderzoek WikiLeaks richt zich op soldaat Bradley Manning

© EPA

Klokkenluider WikiLeaks publiceerde zondag meer dan 90.000 vertrouwelijke documenten op zijn website. De documenten bevatten tal van details over de oorlog in Afghanistan, en stellen de Amerikanen in een negatief daglicht.

Gevaarlijk

Minister van Defensie Robert Gates herhaalde donderdag op een persconferentie dat de gelekte informatie gevaarlijk kan zijn voor de Amerikaanse troepen en hun geallieerden, alsook voor Afghaanse families.

Hij heeft de FBI gevraagd om te helpen bij het onderzoek dat het Pentagon lanceerde.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange benadrukte dat hij met het publiceren van de gelekte documenten enkel de samenleving wilde informeren.

Soldaat

Het Pentagon zegt dat het onderzoekt of de 22-jarige soldaat Bradley Manning betrokken is bij het lek. Manning wordt er ook van beschuldigd dat hij eerder dit jaar WikiLeaks een video bezorgde van een Amerikaanse helikopteraanval in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Op die video is te zien hoe vanuit de helikopter wordt geschoten op journalisten van Reuters en Iraakse burgers, die voor opstandelingen werden aanzien. Er vielen twaalf doden.

Onze partners