Onderzoek naar motieven voor bloedbad Denver

© Reuters

Dader James Holmes staat maandag voor de rechter. New York-burgemeester Michael Bloomberg roept op tot strengere wapenwetten.

De schietpartij in een bioscoop heeft in Denver, Colorado, in de VS ontzetting veroorzaakt. Waarom heeft de 24-jarige James Holmes geschoten, wat was zijn motief? Het bloedbad rakelt ook het debat over de wapenwet opnieuw op.

Na het bloedbad in een bioscoop van Colorado wordt naar het motief van de dader gezocht. Blijkbaar had de dader zijn daad lang op voorhand voorbereid. Wapens, een massale voorraad munitie en kogelvrije kledij, die hij bij het bloedbad met 12 doden gebruikte, had hij de afgelopen maanden op legale manier verkregen. Zijn woning in Aurora bij Denver werd met boobytraps geprepareerd, vooraleer hij tijdens de middernachtpremière van de Batmanfilm “The Dark Knight Rises” willekeurig het vuur opende op de bioscoopbezoekers.

Handvuurwapen, halfautomatisch geweer, hagelgeweer en pistool

Dertig van de in totaal 58 gewonden werden volgens de gouverneur van Colorado, John Hickenlooper, vrijdagavond nog in ziekenhuizen behandeld. Elf onder hen bevinden zich in kritieke toestand. Volgens de politie handelde de student in de neurowetenschappen alleen. De 24-jarige James Holmes was voorheen niet bekend bij de politie, hij had geen strafblad.

Maandag zal Holmes voor de rechter geleid worden. Hij had de wapens en munitie blijkbaar legaal verkregen, zei Auroras politiechef Dan Oates op nieuwszender CNN. Alleen al 6.000 kogels had hij op het internet gekocht. Tijdens het bloedbad gebruikte hij een handvuurwapen, een halfautomatisch geweer en een hagelgeweer, aldus de Amerikaanse media. In zijn wagen werd later nog een pistool aangetroffen.

Michael Bloomberg: ‘Oproep tot strengere wapenwetten’

Met het oog op het wapenarsenaal dat de dader gebruikte, riep de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg president Barack Obama en diens Republikeinse uitdager Mitt Romney op de wapenwetten te verstrengen. Obama en Romney zagen wegens het bloedbad af van geplande verkiezingsbijeenkomsten en herdachten in de plaats daarvan de slachtoffers.

Boobytraps in woning

De politie probeert de met boobytraps geladen woning van de dader te ontmijnen. Uit veiligheidsoverwegingen werden de appartementen naast dat van de dader en ook vier aanpalende woonblokken ontruimd.
De complexe combinatie van springstoffen en ontvlambare chemische substanties beschreef politiechef Oates als “iets wat we nog nooit gezien hebben, er zijn een massa draden”. Ten vroegste in de loop van
zaterdag kunnen deskundigen de woning betreden. Ook het inzetten van speciale robotten wordt overwogen.

Verstrengde maatregelen bioscopen

In de Amerikaanse bioscopen werden na de dolle schietpartij de veiligheidsmaatregelen verstrengd. De op een na grootste bioscoopketen AMC deelde mee dat het voorlopig in zijn zalen niet is toegestaan maskers te dragen of speelgoedwapens mee te brengen. Vooral liefhebbers van comic-verfilmingen verkleden zich graag zoals hun helden van het witte doek.

De Brits-Amerikaanse regisseur Christopher Nolan drukte zijn “diepe bedroefdheid” uit over het bloedbad. In een mededeling, in naam van acteurs en medewerkers van de Batmanfilm, sprak hij van een “zinloze tragedie”, aldus het Amerikaans vakblad Hollywood Reporter.

“Cinema is mijn thuis, en het idee dat iemand die onschuldige en hoopvolle plaats zo brutaal geweld aandoet, is afschuwelijk”, aldus Nolan. Hij sprak zijn medeleven uit voor de slachtoffers en hun nabestaanden. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content