Onderzoek naar gijzeling in Parijse supermarkt in stroomversnelling

12/01/15 om 06:36 - Bijgewerkt om 11:49

Het onderzoek naar de gijzeling in de supermarkt in Parijs zit in een stroomversnelling nadat de politie de schuilplaats van Amedy Coulibaly ontdekte.

Onderzoek naar gijzeling in Parijse supermarkt in stroomversnelling

Interventie in supermarkt in Parijs © Reuters

Het onderzoek naar de gijzeling in de supermarkt in Parijs zit in een stroomversnelling nadat zaterdagnacht de mogelijke schuilplaats van Amedy Coulibaly is ontdekt. Hij wordt verdacht van meerdere aanslagen in de Parijse regio.

Het DNA van Coulibaly werd al ontdekt op de plaats in Montrouge, een stadje dichtbij Parijs, waar donderdag een politieagente werd doodgeschoten. Ook werd al een verband gevonden tussen een van de wapens die in de supermarkt waren gevonden en de kogels die afgevuurd werd op een jogger in Fontenay-aux-Roses, een voorstad in het zuiden van Parijs, waar Coulibaly woonde. De jogger raakte zwaargewond.

IS-vlaggen

Coulibaly zou bovendien verantwoordelijk zijn voor de explosie van een autobom donderdagavond, ook in het zuiden van Parijs. Dat moet tenminste blijken uit een video die zondagochtend opdook op het internet, maar daar al snel werd afgehaald. Daarin wordt gezegd dat zowel de gijzeling, de moord op de politieagente in Montrouge als de explosie van de auto het werk zijn van Coulibaly. De video, waarin een man te zien is die sterk op de verdachte gelijkt, is nog niet echt verklaard. Maar wat de man zegt, komt overeen met wat Coulibaly vlak voor zijn dood aan nieuwszender BFMTV verklaarde. Zo zegt hij dat hij tot de extremistische organisatie Islamitische Staat behoort. Ook legt hij een verband met de aanslag van woensdag op het satirische magazine Charlie Hebdo.

Na de gijzeling vond de politie verschillende wapens in de supermarkt. Op de mogelijke schuilplaats van Coulibaly in Gentilly, een zuidelijke voorstad van Parijs, werd nog meer wapentuig gevonden. Het gaat om vier Tokarev-pistolen, een revolver, munitie, traangasgranaten, een verrekijker, een zwaailicht en een kogelvrije vest. Daarnaast lagen er een Koran en IS-vlaggen. En zijn identiteitspapieren. De politie zou op de schuilplaats uitgekomen zijn na telefonieonderzoek en een tip van een getuige die Coulibaly erkend had. Dat zegt een bron dichtbij het onderzoek.

Leger beschermt Joodse scholen

'De zoektocht gaat verder', aldus premier Manuel Valls, zonder meer details te geven. 'We gaan ervan uit dat er wel degelijk medeplichtigen zijn.' Ook kondigde de premier nieuwe stappen aan in de strijd tegen het terrorisme. Zo zullen de mogelijkheden uitgebreid worden om iemand af te luisteren en zullen islamitische gevangenen in de gevangenis afgezonderd worden.

Vanaf vandaag worden ongeveer 5.000 agenten gemobiliseerd om alle Joodse scholen in het land te bewaken, en binnen de 48 uur zullen ook militairen worden ingezet ter versterking. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aangekondigd.

Het hoogste dreigingsniveau blijft van kracht in Frankrijk. Er werden momenteel al 2.000 extra soldaten ingezet en dat aantal kan de komende dagen tot 6.000 stijgen, aldus Valls. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners