Onderzeeër die zoekt naar MH370 nu zelf gezonken

25/01/16 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:57

Het sonartoestel dat op zoek is naar het mysterieus verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines is gezonken. Het tuig botste met een onderzeese vulkaan op de bodem van de Indische Oceaan.

Onderzeeër die zoekt naar MH370 nu zelf gezonken

Er is al meer dan 80.000 vierkante kilometer zeebodem afgezocht, maar nog steeds geen spoor van het vliegtuig. © Xinhua

Door de botsing met de 2.200 meter hoge moddervulkaan kwam de sleepkabel los die het toestel verbindt met het zoekschip Fugro Discovery, zo meldt het Joint Agency Coordination Centre die de zoektocht leidt. Het hoogtechnologische sonarwagentje, 'towfish' genaamd, en de 4.500 meter lange kabel bleven achter op de oceaanbodem. Mogelijk kan de sonar op een latere datum gerecupereerd worden.

Fugro Discovery begeeft zich momenteel naar de haven van Fremantle waar een nieuwe sleepkabel aan het schip zal worden geïnstalleerd. Tijdens de reis zal de reservesonar aan boord van de Fugro Discovery klaargemaakt worden voor de zoekoperatie.

Nog steeds geen spoor

MH370 verdween in maart 2014 van de radar en is naar alle waarschijnlijkheid gecrasht in de Indische Oceaan. Daarbij kwamen alle 239 mensen aan boord om. Sinds oktober 2014 speuren twee schepen, de Fugro Discovery en de GO Phoenix, de oceaanbodem af.

Er is al meer dan 80.000 vierkante kilometer zeebodem afgezocht, maar nog steeds geen spoor van het vliegtuig. (TE)

Lees ook: Mogelijk brokstuk van MH370 aangespoeld in Thailand

Onze partners