Onderhandelingen over rechts minderheidskabinet in Nederland

26/07/10 om 20:09 - Bijgewerkt om 20:09

VVD en CDA gaan onderhandelen over een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders.

In Nederland gaan de rechts-liberale VVD en het christendemocratische CDA onderhandelingen beginnen over een kabinet met gedoogsteun van de rechts-nationalistische Partij voor de Vrijheid (PVV).

Dat hebben ze bekendgemaakt nadat de fractieleidersMark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) dagenlang informele gesprekken hadden gevoerd. Ze gingen daarmee in op een vraag van informateur Ruud Lubbers om na te gaan of een rechtse regering tot de mogelijkheden behoorde.

De grote verschillen tussen het CDA en de PVV maken een gewone meerderheidsregering onmogelijk, aldus Nederlandse media.

'De scheidslijn zit hem in het karakteriseren van de islam als óf religie óf (politieke) ideologie', aldus een persverklaring van de drie na hun bezoek van vrijdagavond aan Lubbers.

In de verklaring staat dat de partijen elkaars verschil van inzicht daarover aanvaarden en daar op grond van hun eigen opvattingen zullen naar handelen. Ze zullen elkaar volledige vrijheid van meningsuiting gunnen.

Volgens de Volkskrant komt er een regeerakkoord van VVD en CDA en een 'gedoogakkoord' waarin vastligt aan welke onderdelen van het regeerakkoord de PVV steun verleent.

Wilders zou alvast akkoord gaan met 18 miljard euro aan bezuinigingen. In ruil zouden VVD en CDA bereid zijn het immigratiebeleid strenger te maken en de criminaliteit harder te bestrijden.

Lees meer over:

Onze partners