Onderhandelingen over Paars-plus in startblokken

05/07/10 om 09:34 - Bijgewerkt om 09:34

De Nederlandse informateur Herman Tjeenk Willink brengt maandagochtend eindverslag uit aan koningin Beatrix. Hij heeft de geesten bij VVD, PvdA, D66 en GroenLinks rijp gemaakt om onderhandelingen over een Paars-pluskabinet te beginnen.

Dat meldt het Nederlandse persagentschap ANP. De bedoeling is dat de fractieleiders Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66 en Femke Halsema van GroenLinks maandagmiddag beginnen met onderhandelen.

Grote verschillen

Zaterdag concludeerden de vier partijleiders dat de onderhandelingen kunnen beginnen, ondanks dat de verschillen nog groot zijn.

Bijna twee weken eerder zei Rutte nog, na gesprekken over paars-plus onder leiding van de eerste informateur Uri Rosenthal, geen perspectief te zien voor deze combinatie. Maar "na diverse informele gesprekken" stelde de VVD-leider het toch aan te durven.

Opvolging

Nadat Tjeenk Willink bij de koningin is geweest, wordt naar verwachting direct opvolging voor hem geregeld.

Volgens het eindverslag van zijn voorganger Rosenthal zou zowel een informateur van VVD- als van PvdA-huize moeten proberen een kabinet te vormen rond de twee grootste partijen na de verkiezingen op 9 juni: VVD en PvdA.

Onze partners