Onderhandelingen over atoomprogramma Iran worden verlengd

19/07/14 om 09:04 - Bijgewerkt om 09:04

De onderhandelingen om een definitief akkoord te bereiken over het omstreden Iraanse atoomprogramma worden verlengd. Daarover hebben de zes VN-wereldmachten (VS, China, Rusland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) en Iran overeenstemming bereikt.

Onderhandelingen over atoomprogramma Iran worden verlengd

VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry © REUTERS

Dat hebben diplomatieke kringen in Wenen bekendgemaakt.

De deadline is verlengd tot 24 november. Oorspronkelijk zou de zelf opgelegde termijn van zes maanden onderhandelen op 20 juli aflopen. Tegen die datum zijn de nog steeds bestaande geschilpunten echter niet uit de wereld te helpen, luidt het.

Inperken

Bij de gesprekken in Wenen gaat het er om dat Iran inperkingen van zijn atoomprogramma aanvaardt. De internationale gemeenschap wil niet dat Teheran een atoombom maakt.

De islamitische republiek hoopt anderzijds, als compensatie, op het einde van de economische sancties.

'Tastbare vooruitgang'

De zes wereldmachten spraken in november 2013 met Iran een onderhandelingskalender van zes maanden af, die mogelijk kon verlengd worden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bevestigde in Washington de nieuwe deadline. 'Het is duidelijk dat we tastbare vooruitgang hebben bereikt in de onderhandelingen, maar er blijven substantiële meningsverschillen op sommige domeinen', aldus Kerry.

Hij gaf aan dat de VS 2,8 miljard dollar aan bevroren Iraanse tegoeden gaat deblokkeren. Als tegenprestatie, moet Iran een deel van zijn tot 20 procent verrijkt uranium omzetten in brandstof.

Lees meer over:

Onze partners