'Ondanks staakt-het-vuren stromen wapens en strijders uit Rusland Oekraïne binnen'

09/12/15 om 13:23 - Bijgewerkt om 13:22

Ondanks een eerder dit jaar overeengekomen staakt-het-vuren blijven er wapens, munitie en strijders uit Rusland Oekraïne binnenkomen, zo heeft het Hoog VN-Commissariaat voor de Mensenrechten woensdag in Genève bekendgemaakt.

'Ondanks staakt-het-vuren stromen wapens en strijders uit Rusland Oekraïne binnen'

Mariupol. © Reuters

In februari tekenden het bewind in Kiev en de pro-Russische separatisten een staakt-het-vuren dat voorzag in het terugtrekken uit het land van buitenlandse strijders en hun wapens. De Oekraïense autoriteiten zijn niet in staat geweest hun grens met Rusland te controleren, gezien het oostelijke deel van het land in handen van de pro-Russische separatisten is.

De instroom vanuit Rusland "laat de situatie zeer ontvlambaar blijven", zeggen de waarnemers van de VN voor de mensenrechten in Oekraïne in hun jongste rapport. De deskundigen gewagen ook van moorden, foltering, wederrechtelijke detenties en dwangarbeid in de regio's Loehansk en Donetsk die in handen van de rebellen zijn.

Tegelijk benadrukt het rapport dat 2,9 miljoen in deze gebieden mensen lijden omdat de regering in Kiev de bewegingsvrijheid langs de frontlinies heeft beperkt. Dit leidde tot een "toegenomen gevoel van isolatie" bij veel mensen, hun toegang tot medische verzorging en sociale voordelen en tot hun familie is beperkt.

Sinds het conflict in april 2014 escaleerde, zijn minstens 9.098 mensen omgekomen en 20.732 gewond, zegt de volkerenorganisatie. De situatie in het oosten van Oekraïne is, sinds begin september een staakt-het-vuren inging, gestabiliseerd. Sommige wapens zijn van de frontlinie teruggetrokken, maar toch namen sinds november vuurgevechten toe. (Belga/NSK)

Onze partners