Onafhankelijke experts: 'Sterke bewijzen dat Rusland liegt over rol in Oost-Oekraïne'

28/08/14 om 16:34 - Bijgewerkt om 17:04

Het in Londen gevestigde International Institute for Strategic Studies (IISS) zegt dat er sterke bewijzen zijn dat Rusland - hoewel het dat ontkent - wel degelijk de separatistische rebellen in Oost-Oekraïne bewapent.

Onafhankelijke experts: 'Sterke bewijzen dat Rusland liegt over rol in Oost-Oekraïne'

© GF

Rusland heeft altijd ontkend dat het tanks naar Oekraïne heeft gestuurd, maar experts van het IISS zeggen nu sterke aanwijzingen te hebben dat Moskou daarover liegt.

Het instituut baseert zich op videobeelden die waarschijnlijk op 26 augustus werden gemaakt in Loehansk, in het oosten van Oekraïne. Op de beelden is een militair konvooi van de separatisten te zien, met daarbij moderne varianten van T-72-tanks.

Analist Joseph Dempsey vertelde aan de BBC dat die tanks voor zover bekend enkel door het Russische leger gebruikt worden. Dat ze nu in Oekraïne opduiken, is volgens IISS dan ook een sterke aanwijzing dat Rusland de separatisten bewapent, hoewel het dat ontkent.

Snelle escalatie

Ook de Oekraïense president Petro Porosjenko heeft Rusland opnieuw beschuldigd van een militaire invasie. Hij annuleert een gepland bezoek aan Turkije, waar hij de eedaflegging van president Recep Tayyip Erdogan zou bijwonen, vanwege de 'snelle escalatie in de streek rond Donetsk'.

Porosjenko heeft de Oekraïense nationale veiligheidsraad in spoedzitting bijeengeroepen om een actieplan uit te werken en vraagt op 30 augustus een bijzondere vergadering van de Europese Raad over Oekraïne. 'Er moeten zware sancties en aanzienlijke militaire en technische hulp komen.'

De EU heeft al laten weten 'zeer bezorgd' te zijn over de laatste berichten.

Tweede front

Eerder had het Oekraïense leger meegedeeld dat het de controle grotendeels kwijt was over een grensregio in het zuidoosten. Daarvoor acht het Russische troepen verantwoordelijk.

Pro-Russische rebellen veroverden gisteren onder andere de kuststad Novoasovsk en zouden op weg zijn naar de strategische havenstad Marioepol. Volgens Kiev is daarmee een tweede front geopend.

VN-spoedberaad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt om 18.00 uur Belgische tijd in spoedzitting bijeen in verband met de verslechterende situatie in Oekraïne.

Lees meer over:

Onze partners