'Onafhankelijk Schotland maakt weinig kans in Europese Unie'

16/02/14 om 17:34 - Bijgewerkt om 17:39

Als de Schotten kiezen voor de onafhankelijkheid is de kans gering dat ze deel gaan uitmaken van de Europese Unie. Dat laat Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso de Schotten weten in een vooruitblik naar een referendum over onafhankelijkheid.

'Onafhankelijk Schotland maakt weinig kans in Europese Unie'

© reuters

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso beschouwt het als ' zo goed als onmogelijk' voor een onafhankelijk Schotland om lidstaat te worden van de Europese Unie. Dat zei Barroso zondag op de Britse openbare omroep BBC met betrekking tot het referendum over onafhankelijkheid dat in september in Schotland wordt georganiseerd.

Volgens de Commissievoorzitter wordt het voor Schotland moeilijk om te integreren in de Europese Unie, aangezien de toetreding van een land moet goedgekeurd worden door alle andere lidstaten van de Europese Unie. Daar knelt precies het schoentje, want Schotland maakt op dit moment al deel uit van een andere lidstaat, met name Groot-Brittannië.

Kosovo

Ter illustratie wees Barroso op de Spaanse weigering om Kosovo als staat te erkennen nadat het land zich afgescheurd had van Servië. Servië is weliswaar nog geen lidstaat, maar volgens de Commissievoorzitter gaat het in bepaalde opzichten toch om een gelijkaardig geval.

Schotten beslissen zelf

Hoewel Barroso de Schotten weinig moed inspreekt, beklemtoonde hij dat het aan het Schotse volk toekomt om over zijn toekomst te beslissen tijdens het referendum van 18 september. Al blijft het een dubbeltje op zijn kant of voorstanders van een onafhankelijk Schotland het pleit zullen winnen. Uit peilingen van de afgelopen twintig jaar blijkt namelijk dat slechts één op drie Schotten voorstander van onafhankelijkheid is.

Waarschuwing van de Britten

Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague waarschuwde de Schotten in januari nog dat de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie bijzonder moeilijk zullen worden. De Schotse regering gaf als repliek dat een Brits referendum over een exit uit de Europese Unie in 2017 'het echte risico' voor Schotland vormt. "Dan zouden we er buiten onze wil om uitgezet worden", kreeg Hague te horen. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners