Omstreden nieuwe grondwet goedgekeurd in Egypte

23/12/12 om 03:53 - Bijgewerkt om 03:53

Het geschil over het door de Moslimbroeders en salafisten hervormde ontwerp heeft het land de laatste dagen diep verdeeld.

Omstreden nieuwe grondwet goedgekeurd in Egypte

© AFP

Volgens de officiële staatsmedia in Egypte is het omstreden nieuwe ontwerp van grondwet in een referendum goedgekeurd door ongeveer 64 procent van de stemmers.
Het gaat om voorlopige resultaten van de tweede ronde van de volksraadpleging, die zaterdag plaats vond, maar ook van de eerste ronde, die een week eerder werd gehouden.

De officiële resultaten worden over twee dagen verwacht.

Omstreden

Het geschil over het door de Moslimbroeders, waar president Mohamed Morsi uit stamt, en salafisten hervormde ontwerp heeft het land de laatste dagen diep verdeeld. De liberale oppositie ziet in de tekst een eerste stap naar een islamisering van de wetgeving.

Voor- en tegenstanders vochten straatgevechten uit, waardoor de vrees bestaat dat het land in een burgeroorlog zal verzeilen.

Volgens cijfers die de Moslimbroederschap op Twitter postte, schommelde de opkomst voor het referendum rond de 32 procent. Net als tijdens de eerste ronde hekelt de belangrijkste oppositiegroep, het Front van Nationale Redding, de "vele onregelmatigheden".

Onze partners