Omstreden Australisch asielbeleid: één dode en 77 gewonden in kamp voor kust

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Tijdens een tweede nacht van onrust zijn een dode en 77 gewonden gevallen in een asielcentrum in Papoea-Nieuw-Guinea voor de kust van Australië. Dat terwijl het asielbeleid van Australië al langer onder vuur ligt.

In een betwist asielcentrum in Papoea-Nieuw-Guinea voor de kust van Australië zijn tijdens een tweede onrustige nacht één dode en 77 gewonden gevallen.

De man overleed aan hoofdwonden op weg naar het ziekenhuis. Dertien anderen waren er erg aan toe. Twee van hen, waaronder een met een schotwonde, werden naar het Australische vasteland overgeplaatst voor verdere behandeling.

Scott Morrison, de Australische minister van Migratie, zei dat de gewonden buiten het centrum vielen, nadat de mannen waren uitgebroken. Een dag eerder ontsnapten al 35 asielzoekers uit het centrum op het eiland Manus. Zij werden niet veel later opgepakt. In een tweede onrustige nacht vielen er gewonden.

Gewelddadig protest

Australië laat asielzoekers die per boot toekomen niet meer op haar grondgebied toe en plaatst de mensen in kampen voor de Australische kust op de eilanden Papoea-Nieuw-Guinea, Nauru en Manus.

Op die eilanden zitten duizenden asielzoekers zonder enig vooruitzicht, waaronder ook een groot aantal kinderen. De condities in die kampen worden al langer bekritiseerd door de Verenigde Naties (VN) en andere mensenrechtenbewegingen.

“Het was een erg gevaarlijke situatie waarin mensen besloten te protesteren op een gewelddadige manier. Ze gingen buiten het centrum en brachten zichzelf zo in gevaar”, vertelde Morrison de BBC.

Politie viel asielzoekers in kamp aan

Volgens de minister controleert de politie van Papoea-Nieuw-Guinea de veiligheid buiten het asielcentrum op Manus. Die politie (handelt) volgt de wetten van het eiland en gebruikt, aldus de minister, alle macht die nodig en beschikbaar is om de rust te herstellen.

Maar op de website van de nieuwszender zegt Ian Rintoul van de Refugee Action Coaltion, dat de asielzoekers op Manus hem vertelden dat lokale bewoners en de politie het kamp waren binnengekomen en de asielzoekers hebben aangevallen na de onrust een dag eerder.

Morrison spreekt dat tegen en houdt vol dat de politie enkel optrad tegen de asielzoekers die buiten de perimeter van het centrum waren gevlucht. Hij kon echter niet bevestigen waarom en op welke manier er gewonden waren gevallen.

De minister van Migratie betreurde de dood van de asielzoeker, maar zei tegen de BBC dat het onderzoek naar de omstandigheden van de gebeurtenissen onder de wet van Papoea-Nieuw-Guinea zal vallen en door de lokale autoriteiten zal worden uitgevoerd.

Beleid onder vuur

Australië ligt al langer onder vuur voor de hardhandige aanpak van asielzoekers die via Indonesië per boot naar het land komen.

Manus is een van de eilanden waar voor de kust van Australië asielcentra werden opgericht. Daar worden de asielzoekers voor onbepaalde tijd vastgehouden. De ontsnapping uit het kamp zou hebben plaatsgevonden nadat de asielzoekers te horen kregen dat ze nooit naar Australië zouden worden overgeplaatst.

Mensenrechtenorganisaties meldden al dat lange opsluiting in een te kleine, warme omgeving en zonder enig besef van de duur van de behandeling van de asielaanvraag of van volgende opties, kan leiden tot mentale gezondheidsproblemen.

Oppositieleden riepen in Australië op tot de sluiting van de kampen, na de berichten over de dood van een asielzoeker en het aantal gewonden die vielen nadat er blijkbaar op hen geschoten werd.

“Australië is verplicht bescherming te bieden aan asielzoekers en kan die verantwoordelijkheid niet afschuiven op een ander land – in dit geval Papoea-Nieuw-Guinea – door de mensen daar in kampen te plaatsen. Het land komt duidelijk haar verantwoordelijkheden niet na”, zegt de voorzitter van de Mensenrechtencommissie, Gillian Triggs in de krant de Sydney Morning Herald.

Minister van Migratie Morisson besloot nog dat de regering zich zal houden aan haar huidige beleid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content