Ommekeer van formaat: Amerikaanse kinderen worden dunner

06/08/13 om 23:33 - Bijgewerkt om 23:33

Voor het eerst in decennia worden kinderen in 19 Amerikaanse staten slanker. Optimisten zien het einde van de obesitas-epidemie in de VS al komen.

Ommekeer van formaat: Amerikaanse kinderen worden dunner

© Reuters

Een en ander blijkt uit een studie van de Centers for Disease Control (CDC), een agentschap dat onder het Amerikaanse departement van Volksgezondheid valt. In negentien staten werden de kinderen tussen 2 en 4 jaar slanker, in twintig staten bleven de statistieken stabiel en in slechts drie staten gingen ze omhoog. Over de overige staten waren geen cijfers beschikbaar.

Vooral arme kinderen slanker

Dat de VS een 'dik' land is, is bekend. Aan de overkant van de oceaan wordt dan ook een zucht van verlichting geslaakt. "De aankondiging vandaag sterkt mijn overtuiging dat we samen een tastbaar verschil maken als we kinderen in dit land helpen om een gezonderde start te maken in het leven", reageerde First Lady Michelle Obama, die zich de laatste karen heeft opgeworpen als activiste tegen zwaarlijvigheid bij kinderen.

Opmerkelijk: terwijl zwaarlijvigheid in de VS vooral een probleem is voor de lagere sociaaleconomische klassen, zijn het net kinderen uit gezinnen met lage inkomens die het nu beter gaan doen. Bij kinderen uit welstellende gezinnen was er al langer een daling. Eén op acht Amerikaanse kleuters is zwaarlijving. Bij kansarme gezinnen is dat één op zeven.

Eén op acht Amerikaanse kinderen te dik

"Hoewel obesitas een epidemie blijft, is het tij gekeerd voor sommige kinderen in sommige staten", zei CDC-directeur Tom Frieden, geciteerd door de karnt The Washington Post. "De veranderingen zijn kleine, maar voor het eerst sinds een generatie gaan ze de goeie richting uit. Obesitas in de kinderjaren verhoogt levenslang de kans op ernstige gezondheidsproblemen."

Volgens de onderzoekers knikt de trendlijn neerwaarts omwille van allerlei programma's die gezondere voeding en lichaamsbeweging voor kinderen promoten. Volgens Amerikaanse statistieken hebben mensen hebben vijf keer meer kans om zwaarlijvig te zijn als volwassene als ze dat als drie- tot vijfjarige waren.

Onze partners