Ombuigen ebola-epidemie in Sierra Leone: ‘begin van het einde’

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Bij huiszoekingen tijdens een drie dagen lang uitgangsverbod in Sierra Leone, zijn meer dan 350 extra gevallen van ebola ontdekt en nog eens honderden niet begraven lijken. Dat blijkt uit een gelekte mail van een Amerikaanse diplomate in het land. De bedoeling is om 70 procent van de gevallen te isoleren en de opwaartse trend van de epidemie om te buigen.

Terwijl er in het door ebola getroffen Sierra Leone drie dagen lang een uitgangsverbod gold, werden er huiszoekingen gedaan. De Amerikaanse diplomate Kathleen Fitzgibbon berichtte over de resultaten in een e-mail die door de Britse krant The Guardian gelezen werd.

265 lijken, 358 extra gevallen

Fitzgibbon getuigde dat teams van vrijwilligers 265 lijken hadden ontdekt. Daarvan zouden er ondertussen 216 begraven zijn. De huiszoekingen hadden ook nog 358 extra gevallen van ebola aan het licht gebracht, 85 patiënten werden al naar de behandelende centra gestuurd.

Tijdens het uitgangsverbod werden de chaotische straten volgens de diplomate in de mail even ingeruild voor ijzige stilte. De overheid had alle burgers opgedragen binnen te blijven. Het kon gezien worden als ‘het begin van het einde’ van de ebola-epidemie, zo schrijft Fitzgibbon. De ziekte maakte ondertussen meer dan 2.800 doden, vooral in de zwaarst getroffen landen Liberia, Sierra Leone en Guinea.

‘Besmette zeep’

Toch waren er enkele moeilijkheden, meldt de diplomate. ‘Het materiaal arriveerde laat, geruchten deden de ronde dat het zeep besmet was met ebola. Sommige burgers vluchtten het bos in om de controles aan huis te ontlopen, maar zij keerden de laatste dag toch terug’, staat in de e-mail. ‘Wel werd er niet snel genoeg gereageerd om de lijken te bergen.’

‘Kan begin van het einde zijn’

Via het driedaagse uitgangsverbod moest het mogelijk worden om specifieke activiteiten uit te voeren ‘om uiteindelijk 70 procent van de gevallen te isoleren om de opwaartse trend van de epidemie om te buigen’, aldus Fitzgibbon. ‘Deze campagne heeft de verspreiding van ebola niet gestopt, maar het kan wel het begin van het einde betekenen als iedereen vanaf nu waakzaam blijft.’

Nog in de e-mail stelt de diplomate dat het correct begraven van de lijken een topprioriteit is. Het is bij traditionele begrafenissen, waarbij familieleden de doden aanraken, dat het virus vooral verspreid wordt.

Fitzgibbon schreef ‘erg bedroefd’ te zijn over twee incidenten waarbij de ziekte verspreid was bij begrafenissen. In Moyamba stierven 24 mensen nadat ze aan zo’n begrafenis hadden deelgenomen, in Kenema werden 17 besmettingen naar een begrafenis getraceerd.

‘Overlevenden blijven om te helpen’

Tot slot vertelt de vrouw over een man in Kenema die de ziekte overleefde en in het overheidsziekenhuis gebleven is om andere patiënten te helpen. ‘Hij is een held. Hij steunt een jong kind van wie de ouders overleden zijn, omdat hij weet dat hij nu immuun is voor het virus.’

‘Wie de ziekte overleeft mag niet gestigmatiseerd worden, we moeten de bijdrage van die mensen net vieren’, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content