Olielek dichten kan drie maanden duren

04/05/10 om 12:17 - Bijgewerkt om 12:17

Zondag zijn de eerste belangrijke stappen genomen om het lek van het gezonken olieboorplatform in de Golf van Mexico te herstellen. Maar het kan tot drie maanden duren voor het lek gedicht is.

Olielek dichten kan drie maanden duren

© Belga

Dat heeft BP, het Britse bedrijf dat het boorplatform exploiteert, dinsdag gezegd.

BP zegt er in tussentijd alles aan te doen om de olievlek te controleren en te bestrijden, en om de Amerikaanse kust te beschermen tegen de olie.

Verder is het oliebedrijf met een tweede poging gestart om de vervuiling met behulp van chemische producten te bestrijden.

Het platform Deepwater Horizon zonk op 22 april in de Golf van Mexico na een explosie. Sindsdien stromen er elke dag honderdduizenden liters olie in zee.

Afgestraft

Het aandeel van BP wordt intussen afgestraft voor de zware olieramp: het zakte dinsdag meer dan vier procent tot het laagste niveau in zeven maanden, meldde de BBC.

Beleggers zijn ongerust over de kosten voor het opruimen van de olievervuiling voor de Amerikaanse zuidkust. Sinds de ontploffing op het olieplatform in de Golf van Mexico op 20 april is de koers van het BP-aandeel al 15 procent gezakt.

Lees meer over:

Onze partners