Oliegigant probeert olielek te dichten

26/04/10 om 16:06 - Bijgewerkt om 16:06

BP verhuist een tweede olieboorplatform naar de plaats waar het booreiland 'Deep Water Horizon' explodeerde en zonk.

Oliegigant probeert olielek te dichten

© Belga

De Britse oliegigant BP verhuist een tweede olieboorplatform naar de plaats waar donderdag het booreiland 'Deep Water Horizon' explodeerde. Zo hoopt het bedrijf het olielek te dichten nadat het platform zonk in de Golf van Mexico.

De 'Development Driller II' zal cement en modder injecteren in de lekkende oliepijp om zo de olievloed te blokkeren. Samen met de Zwitserse verhuurder Transocean, zal GP ook proberen om met vier onderzeese robotten een toestel te activeren dat automatisch een lek in de oliepijplijn moet dichtklemmen.

"We pakken het probleem op twee fronten aan: op de zeebodem en op het wateroppervlak", klinkt het bij BP dat schat dat er ongeveer duizend vaten per dag lekken in zee.

Door de explosie en het zinken van het olieboorplatform, waarbij 11 BP-medewerkers om het leven kwamen, vormt er zich een olievlek van 1.000 vierkante kilometer. Die is op een afstand van een zestigtal kilometer van de kust van de Amerikaanse staat Louisiana te zien.

Olieverspilling

De 'Deep Water Horizon' bevatte 2,6 miljoen liter olie en haalde per dag 8.000 vaten of bijna 90.000 liter op. Maar tijdens de explosie faalde het veiligheidssysteem, de zogenaamde "blowout preventer". Mogelijk zorgden ontsnapte olie en gas vanuit de zeebodem voor de ontploffing.

De daaropvolgende olievervuiling bedreigt momenteel het ecosysteem in de Golf van Mexico. Sommigen spreken nu al van een tweede Exxon Valdez. In 1989 vond 's werelds meest verwoestende olieverspilling plaats. Toen lekte de Exxon Valdez dichtbij Alaska ongeveer 10,8 miljoen vaten. Binnen de 257 dagen kan deze olievlek hetzelfde niveau van de Valdez behalen.

Onze partners