Oklahoma: gaskamer kan alternatief worden bij executies

Richard Glossip zit al 17 jaar in de dodencel © /
Rudi Rotthier

Na de Kamer heeft nu ook de Senaat van de Amerikaanse staat Oklahoma unaniem ingestemd met een voorstel om de gaskamer te introduceren. Als dodelijke injecties niet voorhanden zijn, zullen terdoodveroordeelden met stikstof vergast worden.

De wet, die met 41 stemmen voor en zonder tegenstemmen werd goedgekeurd, moet nog wel door de Republikeinse gouverneur Mary Fallin getekend worden. De gouverneur is een zelfverklaard “groot voorstander” van de doodstraf. Vervolgens moet de gaskamer nog gebouwd worden.

Dodelijke injecties zijn in de 32 Amerikaanse staten (van 50) waar de doodstraf wordt uitgevoerd de methode van voorkeur, maar omdat er al enige tijd een tekort is aan betrouwbare middelen en er ook juridische betwisting is rond de injectiecocktails, zoeken staten naar een alternatief. Wyoming en Utah hebben het vuurpeloton als alternatief (her)ingevoerd. Oklahoma kiest nu, tenzij de gouverneur de wet tegenhoudt, voor de gaskamer. Men houdt ook de mogelijkheid van het vuurpeloton open, voor het geval dat de vergassing door een rechtbank tegengehouden wordt.

Proces

De methode van executie staat sinds begin 2014 ter discussie. In de staat Ohio liep toen een executie fout. De veroordeelde man bleef na zijn dodelijke injectie nog 25 minuten in leven, en verkeerde duidelijk in pijn. Enige tijd later, in april 2014, deed Oklahoma het nog slechter. Clayton Lockett deed er 45 minuten over alvorens hij in ellende een hartaanval kreeg en stierf.

Oklahoma gebruikte, bij gebrek aan traditionele injectiemiddelen (die chemische bedrijven uit Europa en de VS niet langer willen leveren, omdat ze niet met de doodstraf geassocieerd willen worden), een experimentele cocktail met onder meer midazolam.

Hierna spanden drie terdoodveroordeelden uit de staat een zaak aan tegen de dodelijke injecties die later deze maand door het Hooggerechtshof wordt behandeld. De advocaten van de veroordeelden argumenteren dat de methode ongrondwettelijk is en onnodig wreed.

‘Het ene woord tegen het andere’

De meeste bekende van de drie is de 51-jarige Richard Glossip, die eind januari 2015, enkele uren voor zijn executie, te horen kreeg dat gouverneur Fallin hem toestond te leven tot het Hooggerechtshof zich over de zaak heeft uitgesproken. Tot zolang is in Oklahoma een moratorium op doodstraffen van kracht, aldus de gouverneur.

Volgens nieuws- en commentaarsite The Huffington Post is Glossip niet blij met de beslissing van de staatsparlementen. “Dit toont hoe bezeten ze ervan zijn mensen te doden”.

Richard Glossip, John Grant en Benjamin Cole, drie terdoodveroordeelden uit Oklahoma die een proces aanspanden tegen de dodelijke injecties
Richard Glossip, John Grant en Benjamin Cole, drie terdoodveroordeelden uit Oklahoma die een proces aanspanden tegen de dodelijke injecties© /

Glossip zit al 17 jaar in de dodencel, en zijn geval wordt door tegenstanders van de doodstraf aangegrepen. Hij werd veroordeeld, zeggen ze, op basis van één getuigenis, van een man die te winnen had bij dat getuigenis. De getuige, Justin Sneed, bekende dat hij een hoteleigenaar met een honkbalknuppel had doodgeslagen. Maar, verklaarde hij, Glossip had hem hiertoe de opdracht gegeven en 10.000 dollar betaald.

Door zijn getuigenis wist Sneed zelf aan een executie te ontkomen, maar uiteindelijk gaat het, zeggen de tegenstanders van de doodstraf, om het ene woord tegen het andere. Glossip ontkent de beschuldigingen.

‘Humane methode’

Mike Christian, een Republikeins Kamerlid en de grote pleitbezorger van de wet, noemt de vergassingsmethode op basis van stikstof (nitrogen hypoxia) in een gesprek met The Huffington Post “revolutionair”. “Als Oklahoma een staat wil zijn met terechtstellingen, kunnen we een betere, humane methode vinden om ze uit te voeren”.

Volgens het online-magazine Slate hebben medische specialisten hun twijfels over de menselijkheid. “Er is geen manier om etisch of praktisch te testen of vergassing op basis van stikstof een humaan alternatief is”.

Als de gouverneur haar handtekening plaatst wordt Oklahoma de eerste Amerikaane staat die met deze methode executies kan uitvoeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content