‘Officiële ontwikkelingshulp vooral voor armste landen’

Didier Reynders (MR), Alexander De Croo (Open VLD) en Congolees minister van Buitenlandse Zaken Raymond Tshibanda. © Belga

‘Officiële ontwikkelingshulp moet vooral naar de armste landen gaan’, aldus bevoegd minister Alexander De Croo (Open VLD).

Officiële ontwikkelingshulp moet vooral naar de armste landen gaan. Dat zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) tijdens de 91ste Development Committee. Die commissie vindt plaats in het kader van de lentevergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

De vicepremier wees het comité op een aantal evoluties. Zo zijn de private geldstromen naar ontwikkelingslanden sinds 2000 vervijfvoudigd. Ook is er meer buitenlandse directe investering dan officiële ontwikkelingshulp in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Voorts bestaat er in vele ontwikkelingslanden een groot potentieel voor meer belastingsinkomsten.

Privaat kapitaal

‘In deze veranderde wereld, moet ook ontwikkelingsfinanciering veranderen’, aldus De Croo. ‘Officiële ontwikkelingshulp zal belangrijk blijven, maar vooral voor ten voordele van de armste landen.’ Slimme ontwikkelingsfinanciering is nodig om privaat kapitaal en eigen financiële middelen mogelijk te maken. Bovendien moet het geld ‘efficiënt uitgegeven worden’, zei de vicepremier.

De Wereldbank is op de juiste weg, aldus nog De Croo. ‘We moeten verzekeren dat kwantiteit aan kwaliteit wordt gekoppeld, dat vraag en aanbod elkaar kunnen volgen en dat de middelen efficiënt worden gebruikt en de armen bereiken.’

Verkleinen digitale kloof

Alexander De Croo
Alexander De Croo © BELGA

De Croo stelde ook dat het verkleinen van de digitale kloof tussen en in landen, ‘een van de slimste investeringen vandaag’ is. ‘De Wereldbank is bijzonder goed uitgerust om universele en betaalbare toegang tot het internet te steunen’, aldus de minister.

Hij zei ook dat informatietechnologie groei en menselijke ontwikkeling mogelijk maakt. ‘Meer dan 55 procent van de bevolking in Sub-Saharisch Afrika heeft momenteel geen officiële identificatie’, aldus De Croo. Met elektronische identiteitskaarten krijgen ook deze mensen toegang tot onder meer gezondheidszorg en onderwijs, zei hij.

Volgens De Croo investeren vrouwen ook meer dan mannen in de gezondheid en het welzijn van hun gezinnen. ‘Als vrouwen toegang hebben tot digitale financiële diensten, is het makkelijker voor hen om in de toekomst van hun kinderen te investeren’, zei hij.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Bij de Verenigde Naties in New York had De Croo eerder deze week ook al de nadruk gelegd op het belang van digitalisering voor ontwikkelingsfinanciering. Hij nam er onder meer deel aan onderhandelingen over het ontwerp van slotdocument voor de Conferentie rond Financiering voor Ontwikkeling, die in juli in Addis Abeba wordt gehouden. Een akkoord daar zal rekening moeten houden met de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen.

Op de VN-top “Post 2015” in september worden die nieuwe ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDG’s) aangenomen, nu eind dit jaar de Millenniumdoelstellingen aflopen. De derde Conferentie rond Financiering voor Ontwikkeling, van 13 tot 16 juli in de Ethiopische hoofdstad, bepaalt de middelen om die nieuwe ontwikkelingsdoelen te bereiken en te betalen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content