Officieel: Klokkenluider Snowden vraagt asiel in Venezuela

09/07/13 om 05:45 - Bijgewerkt om 05:45

NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft officieel asiel aangevraagd in Venezuela. Dat is bekendgemaakt door de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

Officieel: Klokkenluider Snowden vraagt asiel in Venezuela

© Reuters

Maduro had de voorbije dagen al meermaals duidelijk gemaakt dat hij bereid is om Snowden op humanitaire gronden asiel aan te bieden. Officieel moet er in Venezuela wel nog altijd een beslissing worden genomen over de aanvraag van Snowden, die al meer dan twee weken vastzit in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo.

Twintig keer afgewezen

Ook Nicaragua en Bolivia gelden als mogelijke asiellanden voor Snowden. In totaal werd bij meer dan twintig landen een aanvraag ingediend, maar in de meeste gevallen werd het verzoek afgewezen of werd er niet op een officiële manier geantwoord.

Afluisteren

Washington wil dat de 30-jarige man aan de VS wordt uitgeleverd. Snowden, die als IT-consulent voor de Amerikaanse NSA werkte, bracht begin juni immers aan het licht dat de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten op grote schaal gebruik maken van internetspionage, via een geheim programma met de codenaam Prism. (Belga/TV)

Onze partners