Officieel: Antonio Guterres volgt Ban Ki-moon op als VN-baas

Antonio Guterres © AFP

De Portugees Antonio Guterres wordt zoals verwacht de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij volgt de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon op. Met onder andere het Syrische conflict en de vluchtelingencrisis liggen er heel wat uitdagingen op de nieuwe VN-baas te wachten.

Het nieuws is geen echte verrassing. Guterres, voormalig premier van zijn land, was eerder als favoriet naar voren gekomen tijdens een informele stemming in de Veiligheidsraad. Ook in de vorige vijf informele stemmingen had Guterres het gehaald.

Toch is de keuze voor Guterres niet onbesproken. Critici betreuren vooral dat er opnieuw geen vrouw aan het hoofd van de volkerenorganisatie komt. In augustus zei huidige secretaris-generaal Ban Ki-moon nog dat zijn opvolgster van het vrouwelijke geslacht zou moeten zijn.

Bovendien was volgens de ongeschreven verdelingsregels van de VN eigenlijk een Oost-Europeaan aan de beurt. Twee Bulgaarse vrouwen, de vicevoorzitster van de Europese Commissie en de voorzitster van de Unesco, werden even als kanshebber genoemd, maar uiteindelijk trok Guterres toch aan het langste eind. Vermoed wordt dat Washington niet akkoord ging met een kandidaat die hoogstwaarschijnlijk op steun van de Russen zou kunnen rekenen.

Guterres zal weinig tijd hebben om zich in te werken. De nieuwe secretaris-generaal krijgt een maalstroom aan regionale conflicten op zijn bord, waaronder de oorlogen in Syrië en Jemen. Daarnaast krijgt hij te maken met een wereldwijde vluchtelingencrisis, groeiende geopolitieke spanningen tussen Rusland en het Westen, en de klimaatverandering.

Wie?

António Manuel de Oliveira Guterres (67) is een Portugees socialistische politicus en was van 1995 tot 2002 premier van Portugal. Hij werkte van 2005 tot 2015 als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties in Genève. De man staat bekend om zijn humor, diplomatische vaardigheden en indrukwekkende talenkennis – hij spreekt vlot Portugees, Spaans, Engels en Frans.

Andere kandidaten die goede kansen werden toegedicht, waren de vroegere Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic en de Slovaakse minister van Buitenlandse Zaken Miroslav Lajcak.

Voorgangers

De 72-jarige Zuid-Koreaanse secretaris-generaal Ban Ki-Moon geeft zijn functie aan het eind van het jaar na een decennium aan de VN-top af.

Ban volgde in 2007 de Ghanees Kofi Annan op. Stonden eerder aan het hoofd van de volkerenorganisatie: de Egyptenaar Boutros Boutros-Ghali (1992-1996), de Peruviaan Javier Perez de Cuéllar (1982-1991), de Oostenrijker Kurt Waldheim (1972-1981), de Birmees U Thant (1961-1971), de Zweed Dag Hammarskjöld (1953-1961), de Noor Trygve Lie (1946-1952), en de Brit Gladwyn Jebb (1945-1946). (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content