'Oekraïne zal niet militair ingrijpen in de Krim'

12/03/14 om 01:22 - Bijgewerkt om 03:46

Oekraïne zal niet militair tussenbeide komen om de aanhechting van de Krim bij Rusland te verhinderen. Het land geeft prioriteit aan de bescherming van zijn oostgrens, zegt interimpresident Aleksandr Toertsjinov

'Oekraïne zal niet militair ingrijpen in de Krim'

Oekraïense soldaten bewaken de grens met de Krim. © Reuters

Aleksandr Toertsjinov deed die verklaring in een interview met het Franse nieuwsagentschap AFP. "We kunnen geen militaire operatie op de Krim beginnen. Zo zouden we de oostelijke grens blootleggen en zou Oekraïne niet beschermd zijn. De Russische militairen rekenen daarop", dixit Toertsjinov, die ook opperbevelhebber is van het leger, na afloop van een nationale veiligheids- en defensieraad.

Farce

Het referendum over de aanhechting van de Krim bij Rusland dat zondag zal plaatsvinden, bestempelt de interimpresident als een 'farce'. "Wat zij het referendum noemen, zal niet plaatsvinden op de Krim maar in de kantoren van het Kremlin." De uitslag is vooraf al bekend, zegt Toertsjinov. "Russische soldaten zullen valse cijfers invullen op de processen-verbaal".

Volgens Toertsjinov weigeren de Russen elk contact met Kiev om een oplossing voor het schiereiland aan de Zwarte Zee te vinden. "Helaas ziet Rusland momenteel af van een diplomatieke oplossing voor het conflict. De Russen weigeren elk contact op het niveau van de ministers van buitenlandse zaken of andere leiders, klinkt het, hoewel de internationale gemeenschap "Rusland gevraagd heeft vredesonderhandelingen op te starten."

Onafhankelijk

Het pro-Russische parlement op de Krim heeft het schiereiland dinsdag formeel onafhankelijk verklaard van Oekraïne. Volgens het parlement in Simferopol is de stap noodzakelijk voor de geplande toetreding van de Krim tot de Russische Federatie en voor het plaatsvinden van het omstreden referendum daarover op 16 maart.

De Oekraïense regering kondigde dinsdag een gedeeltelijke mobilisatie van de reservisten aan.

VS-Congres veroordeelt 'agressie'

Het Amerikaanse parlement heeft teksten aangenomen waarmee het de Russische interventie in Oekraïne veroordeelt. Het gaat om een symbolisch gebaar, daags voor het bezoek van de Oekraïense interimpremier Arseni Jatsenjoek aan Washington.

Het Huis van Afgevaardigden nam met bijna-unanimiteit een resolutie aan die de "schending van de Oekraïense soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit door Russische troepen" veroordeelt. De niet-bindende resolutie roept de Amerikaanse regering op sancties te nemen tegen de Russische leiders, banken, staatsbedrijven en andere overheidsagentschappen.

De Senaat behandelt woensdag een steunpakket van 1 miljard dollar van de VS voor Oekraïne. Vorige week keurde het Huis die steun al goed.(Belga/TV)

Onze partners