Oekraïne vraagt Rusland om uitlevering Janoekovitsj

28/02/14 om 14:07 - Bijgewerkt om 16:02

Oekraïne gaat Rusland vragen de afgezette Oekraiense president Viktor Janoekovitsj uit te leveren. De voormalige president wordt gezocht voor massamoord.

Oekraïne vraagt Rusland om uitlevering Janoekovitsj

© Reuters

Janoekovitsj verblijft blijkbaar in Rusland. Hij vroeg donderdag officieel om bescherming van Rusland na het voorbije weekend te zijn afgezet door het Oekraïense parlement. Tijdens een persconferentie verkondigde de ex-president te zullen blijven vechten voor zijn land. Janoekovitsj beschouwt zichzelf nog steeds als het rechtmatige staatshoofd van Oekraïne. Hij zei niet te willen deelnemen aan de "illegale" presidentsverkiezingen van 25 mei.

In zijn land is volgens hem een fascistische minderheid aan de macht gekomen. "De macht is gegrepen door nationalisten, fascistische tieners die de absolute minderheid van Oekraïne zijn", aldus Janoekovitsj. "Ik beschouw de Verchovna Rada (het Oekraïense parlement, red) niet als legitiem."

'Westen voert onverantwoordelijk beleid'

Hij verweet het Westen ervan een "onverantwoordelijk beleid" te voeren in de voormalige Sovjetrepubliek, door de oppositiebeweging op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev te steunen. Janoekovitsj zag zich genoodzaakt zijn land te verlaten na doodsbedreigingen, zo verkondigde hij. Hij belandde in Rusland dankzij "patriottistische officieren".

Naar eigen zeggen heeft hij Russisch president Vladimir Poetin nog niet heeft ontmoet, maar wel telefonisch gesproken. Hij beklemtoonde niet gevlucht te zijn, maar eerst van Kiev naar Charkiv te zijn gegaan, toen zijn auto door "automatische wapens onder vuur werd genomen."

Delen

De macht is gegrepen door nationalisten, fascistische tieners

Viktor Janoekovtisj

Hij zei ook nog dat hij naar Oekraïne zal terugkeren eens zijn veiligheid en die van zijn familie gegarandeerd kan worden. Janoekovitsj waarschuwde daarnaast voor bloedvergieten op de Krim. Wat nu in het autonome gebied gebeurt, is een "natuurlijke reactie" op de staatsgreep in Kiev. Volgens hem gaat het om zelfverdediging. Het schiereiland moet volgens de politicus met meer autonomie onderdeel van Oekraïne blijven.

Witwassen van geld

Ondertussen heeft het Oekraïense parket een dossier tegen Janoekovitsj geopend wegens "massamoord". Ook het Zwitserse parket heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend tegen Janoekovitsj en zijn oudste zoon Alexander. Hier gaat het om het witwassen van geld. Er zijn serieuze redenen tot verdenking, deelde het Openbaar Ministerie mee.

Tegelijkertijd verordende de regering in Bern de blokkering van nogal wat rekeningen van Janoekovitsj en zijn bondgenoten in Zwitserland. De meesten zijn voormalige ministers van de ten val gebrachte regering. Op de lijst staat ook de zoon van Janoekovitsj.

Banken in Zwitserland, die gelden van die geviseerde personen houden of beheren, worden onder het risico op strafvervolging verplicht die bedragen aan te geven bij het Bestuur voor Volkenrecht bij het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken. (Belga/TE/AVE)

Onze partners