Oekraïne trekt bedrijven, scholen en ziekenhuizen uit oosten terug

15/11/14 om 16:22 - Bijgewerkt om 16:22

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft de terugtrekking van overheidsbedrijven en -instellingen uit Oost-Oekraïne geëist. Het decreet treft ook scholen, ziekenhuizen en hulpdiensten.

Oekraïne trekt bedrijven, scholen en ziekenhuizen uit oosten terug

President Porosjenko van Oekraïne © Reuters

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft bij decreet de terugtrekking gelast uit Oost-Oekraïne van talrijke overheidsbedrijven en -instellingen. Medewerkers moeten met alles wat niet te warm of te koud is binnen de week naar de andere kant van het land terugkeren. Voorts moet de Nationale Bank binnen de dertig dagen haar samenwerking opzeggen met de zakenbanken in het gebied waar het regime al sedert enkele maanden een zogenaamde "antiterreuractie" (ATO) voert.

Het decreet betreft ook openbare diensten als scholen, ziekenhuizen en hulpdiensten. "Al wat de staat in het oosten financiert, wordt teruggehaald", zei een hoge functionaris in Kiev. En met het geld dat het oplevert, wordt volgens de anonieme zegsman "humanitaire hulp aan die regio's geleverd".

Porosjenko meent met dit decreet het gebied onder controle van de etnisch-Russische separatisten economisch en militair droog te leggen. Anderzijds komt met de maatregel de de facto onafhankelijkheid van "Novorossija" een stap dichterbij. (Belga/WB)

Onze partners