Oekraïne: 'Transportvliegtuig waarschijnlijk door Rusland neergeschoten'

14/07/14 om 21:26 - Bijgewerkt om 21:26

De Oekraïense regering heeft bevestigd dat een transportvliegtuig is neergeschoten boven het betwiste gebied rond Loehansk, vlak bij de grens met Rusland. De VN reageert afwijzend op de aanwezigheid van 10.000 à 12.000 Russische troepen aan de grens. 'Een stap weg van een de-escalatie van de situatie.'

Oekraïne: 'Transportvliegtuig waarschijnlijk door Rusland neergeschoten'

Het wrak van het AN-26 vliegtuig, neergehaald in het oosten van Oekraïne, nabij de Russische grens. © BELGAIMAGE

De Oekraïense regering heeft bevestigd dat een transportvliegtuig is neergeschoten boven het betwiste gebied rond Loehansk, vlak bij de grens met Rusland. De twee bemanningsleden aan boord van de Antanov An-26 hebben zich met behulp van hun schietstoel kunnen redden, aldus minister van Defensie Valeri Geletej vanuit Kiev. Onrechtstreeks legde hij de verantwoordelijkheid hiervoor bij Moskou.

"Het vliegtuig werd door een krachtige raket geraakt, die waarschijnlijk vanop Russisch grondgebied werd afgevuurd", zei Valeri Geletej. Het vliegtuig vloog op dat moment op 6.500 meter hoogte, wat te hoog zou zijn voor de wapens van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. De bemanning heeft contact gehad met de Oekraïense generale staf, aldus het communiqué van de president. Daarmee wordt bevestigd wat rebellen eerder al meldden. Zij deelden mee dat parachutes in de lucht gezien werden nadat het vliegtuig neerstortte.

Er is momenteel een operatie aan de gang om de twee bemanningsleden over te brengen naar een gebied dat gecontroleerd wordt door de regeringstroepen.

NAVO: ' Rusland heeft 10.000 tot 12.000 soldaten aan Oekraïense grens'

Rusland heeft volgens de NAVO de aanwezigheid van troepen in het grensgebied met Oekraïne weer duidelijk verhoogd. "Momenteel schatten we dat tussen de 10.000 en 12.000 Russische toepen in het grensgebied zijn", zei een Navo-functionaris in Brussel. Midden juni bedroeg dat aantal minder dan duizend, "maar sindsdien hebben de Russen hun troepenmacht langs de Oekraïense grens weer stelselmatig uitgebreid".

"Dit is geen stap in de goede richting", luidde het bij de Navo. "Dit is een stap weg van een de-escalatie van de situatie". De Navo riep Rusland net zoals eerder op zijn troepen terug te trekken, de pro-Russische separatisten niet langer te steunen en de stroom van strijders, geld en wapens naar Oekraïne stop te zetten. "Die troepenbewegingen zijn erg destabiliserend en moeten stoppen", zei de functionaris tot slot.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners