Oekraïne: 'Tientallen doden bij gevechten met pro-Russische separatisten'

10/07/14 om 19:13 - Bijgewerkt om 20:53

Moskou heeft bij het regime in Kiev geprotesteerd nadat een van de Russische grensposten met Oekraïne door Oekraïense regeringstroepen onder vuur was genomen. En bij een aanval van het Oekraïense leger zijn 25 'terroristische strijders' gedood, zo meldt het Oekraïense leger.

Oekraïne: 'Tientallen doden bij gevechten met pro-Russische separatisten'

Oekraïense soldaten ten zuiden van Donetsk. © BELGAIMAGE

Nieuwe en hevige gevechten tussen het Oekraïense leger en de zogenaamde 'pro-Russische separatisten' hebben in het oosten van Oekraïne wellicht aan tientallen mensen het leven gekost. Onder meer aan de luchthavens van Loehansk en Donetsk wordt een felle strijd geleverd. Duidelijke cijfers van het aantal slachtoffers ontbreken evenwel.

Moskou heeft bij het regime in Kiev geprotesteerd nadat een van de Russische grensposten met Oekraïne door Oekraïense regeringstroepen onder vuur was genomen. Het Kremlin waarschuwde voor 'gevolgen' mochten die feiten zich nog eens voordoen. De verantwoordelijkheid zal dan 'volledig bij Kiev' worden gelegd, aldus een communiqué van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De beschieting van de grenspost (van) Goekovo is 'een ernstige schending van de fundamentele principes van het internationale recht', luidde het voorts. Volgens het communiqué bevonden zich 230 Oekraïense vluchtelingen aan de grenspost op het moment van de beschieting. Kiev bestempelt nagenoeg iedereen in het oosten van het land als 'terrorist'.

'25 terroristische strijders gedood'

Het Oekraïense leger heeft een aanval opgezet in de buurt van Karlivka, een dorp ongeveer 30 kilometer ten westen van Donetsk. Volgens Semjon Sementsjenko, de leider van een Oekraïens bataljon, zijn daarbij 25 'terroristische' strijders om het leven gekomen. Ook een van zijn eigen soldaten is daarbij gestorven, zo deelde hij via Facebook nog mee.

Volgens Valeri Bolotov, de leider van de zelfuitgeroepen republiek Loehansk (of 'Loegansk' in het Russisch, red.), zijn er ook 50 Oekraïense soldaten gestorven bij bloedige gevechten om de luchthaven van die stad. De cijfers over het aantal slachtoffers konden niet bevestigd worden door een onafhankelijke instantie.

Ook aanvallen op luchthaven Donetsk

Ook aan de luchthaven van Donetsk zijn daarnaast gevechten uitgebroken. Separatistische strijders zouden de aanval ingezet hebben op de luchthaven. Het stadsbestuur roept de omwonenden op om thuis te blijven. Donetsk, een stad met ongeveer 1 miljoen inwoners in het oosten van Oekraïne, wordt door het regeringsleger fel onder vuur genomen.

De aanval van de Oekraïense troepen op de stad kwam er nadat de tegen Kiev gekante activisten afgelopen weekend hun vestigingen in Slovjansk en Kramatorsk hadden moeten opgeven. Volgens lokale media wordt Donetsk nagenoeg omsingeld. De Oekraïense regeringssoldaten trekken vanuit het noorden, het westen en het zuiden op in de richting van de stad. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners