Oekraïne stap dichter bij NAVO-lidmaatschap

23/12/14 om 13:48 - Bijgewerkt om 13:48

Oekraïne heeft beslist het statuut van niet-gebonden land te laten vallen. Een belangrijke stap in de richting van het NAVO-lidmaatschap.

Oekraïne stap dichter bij NAVO-lidmaatschap

Petro Poroshenko, president van Oekraïne © Reuters

Het Oekraïense parlement heeft met een overweldigende meerderheid beslist om het niet-gebonden statuut van het land te laten vallen. Dat is een belangrijke stap richting toetreding tot de NAVO, zo melden lokale media.

'Blokvrijheid'

De wettekst was ingediend door president Petro Porosjenko, die beloofd had om een referendum over het NAVO-lidmaatschap te organiseren van zodra Oekraïne voldoet aan de voorwaarden die door de westerse militaire alliantie gesteld worden. Het werd algemeen verwacht dat Oekraïne afstand zou doen van de in 2010 ingestelde "blokvrijheid". In het regeerakkoord dat de vier partijen van de nieuwe regeringscoalitie waren overeengekomen, wordt NAVO-lidmaatschap namelijk als doel gesteld. Porosjenko schat wel dat het nog zeker zes jaar zal duren voordat het land daarvoor in aanmerking kan komen.

'Klimaat van confrontatie'

De stemming in het parlement in Kiev is intussen al veroordeeld door Rusland. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gaat het om een "absoluut contraproductieve beslissing, die de illusie wekt de diepe crisis in Oekraïne op te kunnen lossen", zo zegt hij. "We moeten eindelijk ophouden het klimaat van confrontatie te verergeren", zo verklaarde de minister aan de Russische openbare omroep. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners