'Oekraïne staat op de rand van een burgeroorlog'

08/04/14 om 12:01 - Bijgewerkt om 12:02

De Russische minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat het hardhandig verwijderen van Moskougetrouwe activisten kan leiden tot een burgeroorlog.

'Oekraïne staat op de rand van een burgeroorlog'

Pro-Russische activist in Donetsk. © Reuters

'Elk gebruik van geweld door de Oekraïense autoriteiten om de pro-Kremlin separatisten uit de ingenomen openbare gebouwen te verwijderen kan het land in een burgeroorlog storten', meent de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

De uitspraken van Lavrov komen er nadat het Oekraïense interimstaatshoofd Aleksandr Toertsjinov in de oostelijke miljoenenstad Donetsk, waar activisten de stad tot 'soevereine republiek' uitriepen, antiterreurtroepen had laten inzetten om een bezet gebouw van de geheime dienst te ontruimen.

Ook in de steden Charkiv en Loehansk in het oosten van Oekraïne hebben pro-Russische activisten de openbare gebouwen ingenomen. In Loehansk zouden de activisten een wapenkamer in een openbaar gebouw hebben geplunderd.

Wie er achter de hele operatie zit, is niet helemaal duidelijk. Volgens Amerikaanse informatie worden de pro-Russischen krachten voor een deel betaald. Er zijn 'sterke aanwijzingen' dat tenminste enkelen onder hen daar helemaal niet wonen en werden betaald, zei Jay Carney, de woordvoerder van president Barack Obama.

Duizenden Russische soldaten aan de grens

De 'provocaties' zijn een resultaat van de groeiende druk uit Rusland. Carney herhaalde Obama's woorden, die bij nieuwe interventies van Rusland in Oekraïne met 'bijkomende consequenties' heeft gedreigd. Een open of heimelijke interventie in Oost-Oekraïne betekent een 'ernstige escalatie'.

Ook de NAVO roept Rusland op om de duizenden Russische soldaten aan de grens met Oekraïne terug te trekken en een echte dialoog aan te gaan met het bewind in Kiev. 'Eender welke interventie van Rusland in het oosten van Oekraïne zou een "historische vergissing" zijn die zware gevolgen zou hebben voor de relaties van de NAVO met Moskou', aldus secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen.

Ondertussen wijst Rusland elke verantwoordelijkheid van de hand. 'We hebben genoeg van alle beschuldigingen tegen Rusland, dat voor alle huidige problemen in Oekraïne verantwoordelijk wordt gemaakt', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees meer over:

Onze partners