Oekraïne: Rusland houdt het been stijf in de Veiligheidsraad

11/03/14 om 01:58 - Bijgewerkt om 01:58

De VN-Veiligheidsraad heeft voor de vijfde keer de situatie in Oekraïne besproken. Rusland blijft erbij dat het daar niets mis doet en gewoon zijn 'verantwoordelijkheid' opneemt.

Oekraïne: Rusland houdt het been stijf in de Veiligheidsraad

De Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin over Oekraïne: njet, njet en nog eens njet. © Reuters

Terwijl het standpunt van Rusland ongewijzigd bleef, herhaalden de andere leden hun bezorgdheid over de Russische militaire aanwezigheid op de Krim en het referendum over aansluiting van die regio bij Rusland."Ik denk niet dat er sprake was van enige toegeving op het Russische standpunt", zei de Britse VN-ambasadeur Mark Lyall Grant na afloop. "Maar Rusland komt wel meer geïsoleerd te staan." Grant benadrukte dat ook China zijn steun voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne onderstreepte. China neemt vaak hetzelfde standpunt als de Russen.

Scenario vermijden

De Franse VN-ambassadeur Gérard Araud zei dan weer dat de situatie op het schiereiland in de Zwarte Zee elke dag erger wordt. "Indien de Krim geannexeerd zou worden door Rusland zou dat zeer gevaarlijk zijn." Zondag vindt er het referendum, een initiatief van het regioparlement, plaats over aanhechting bij Rusland. "We willen het ergste scenario vermijden", aldus Araud. Maar de "Russen geven geen blijk van enig teken dat ze bereid zijn naar ons te luisteren".

Volgens Araud zei de Russische ambassadeur, Vitali Tjoerin, dat Rusland zijn "historische verantwoordelijkheid opneemt".

Een gezamenlijk standpunt van de Veiligheidsraad over de Oekraïense crisis lijkt de facto onmogelijk. Rusland is een van de permanente leden van de V-Raad en heeft er dus een vetorecht.

Referendum

Overigens liet de Raad van Europa, niet te verwarren met de instellingen van de Europese Unie, maandag weten de wettelijkheid van het referendum van 16 maart te zullen onderzoeken. De secretaris-generaal van de instelling, de Noor Thorbjorn Jagland, bood tijdens een bezoek aan Kiev ook aan om experts te sturen om schendingen van de mensenrechten te onderzoeken. (Belga/TV)

Onze partners