Oekraïne roept veiligheidsraad bijeen door gevechten met pro-Russische activisten in oosten

12/04/14 om 12:11 - Bijgewerkt om 20:56

President Oleksandr Toertsjinov heeft de veiligheidsraad van Oekraïne bijeengeroepen, terwijl volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, gevochten wordt in verscheidene steden in het oosten van het land.

Oekraïne roept veiligheidsraad bijeen door gevechten met pro-Russische activisten in oosten

© Reuters

Avakov stelde op zijn Facebookpagina "een agressie van de Russische Federatie" aan de kaak. Volgens de minister kwam het tot gevechten in Kramatorsk, in de provincie Donetsk, waar "onbekenden het vuur geopend hebben op het lokale bestuur. De politie beantwoordt het vuur. Er wordt over en weer geschoten", voegde hij eraan toe.

In Krasny Liman, ook in de provincie Donetsk, hebben "gewapende strijders" de politie aangevallen met "AK100-wapens van Russische makelij, die enkel toegewezen zijn aan de Russische strijdkrachten", aldus nog de minister.

"De Oekraïense autoriteiten beschouwen de gebeurtenissen van vandaag als een agressie van buitenaf van de Russische Federatie", schrijft de minister, die geen melding maakt van slachtoffers van de gevechten.

De pro-Russische activisten gingen zaterdag weer in het offensief in het oosten van Oekraïne, en namen vrijwel de controle over Slovjansk, terwijl betogers zonder tegenstand de zetel van de politie van Donetsk konden binnendringen. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners