Oekraïne: 'Rebellen leggen mijnen nabij crashplaats MH17'

30/07/14 om 18:07 - Bijgewerkt om 18:07

De Oekraïense autoriteiten waarschuwen dat de pro-Russische rebellen mogelijk mijnen hebben gelegd nabij de plaats waar een Maleisische Boeing is neergestort.

Oekraïne: 'Rebellen leggen mijnen nabij crashplaats MH17'

De wrakstukken van vlucht MH17. © REUTERS

Volgens de Oekraïense Nationale Veiligheidsdienst hebben 'terroristen positie ingenomen en mijnen op de toegangswegen gelegd' nabij de plek in het oosten van Oekraïne waar twee weken geleden een Boeing van Malaysia Airlines werd neergehaald, zo meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. De gevaren in het gebied maken het voor de internationale experts 'onmogelijk' om hun werk te doen, aldus de Oekraïense veiligheidsraad.

De Nederlandse onderzoekers die zich momenteel in Oekraïne bevinden spraken niet over mijnen, maar lieten wel weten dat de onveilige omstandigheden hun contingent voor de vierde dag op rij verhinderen om de plaats van de ramp te bereiken.

Ook slaagde een verkenningsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) er niet in de plaats te bereiken. De auto's van de organisatie werden door de opstandelingen tegengehouden aan de frontlinie.

Niet de eerste prioriteit

In het gebied wordt hevig gestreden tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense regeringsleger. De afgelopen dagen was het ook al niet gelukt om de rampplek te bereiken door gevechten in het gebied en op de route daarheen.

Vertegenwoordigers van de Oekraïense en Russische regering, de pro-Russische separatisten en de OVSE gaan donderdag met elkaar aan tafel zitten in het Wit-Russische Minsk, zo vertelde de 'vicepremier' van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, Andrej Poergin, aan het Russische persbureau Itar-Tass. Tijdens het overleg komt onder meer de toegankelijkheid van het rampgebied van vlucht MH17 aan bod. Dat is wat Poergin betreft echter niet het belangrijkste agendapunt. "Eerlijke uitwisseling van gevangenen zou de eerste prioriteit moeten hebben. Dat is voor mij een van de belangrijkste kwesties." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners